Woensdag in 'Telefacts Laat': vermoord voor een orgaan

dinsdag 3 maart 2015

In China worden elk jaar meer dan 10.000 patiënten geholpen die dringend een orgaantransplantatie nodig hebben. Veel van die patiënten zijn buitenlanders en ze moeten niet eens lang wachten op een operatie.

Hooguit een paar weken, terwijl er in andere landen jarenlange wachtlijsten zijn. Hoe doet China dat? In 'Telefacts Laat' op woensdag 4 maart wordt de waarheid achter de Chinese transplantatie-industrie onthuld. En die waarheid is ronduit schokkend en gruwelijk…


'Ik moest naar de gevangenis om de organen van een terdoodveroordeelde weg te nemen', zegt Enver Tohti, die jarenlang chirurg was in een Chinees ziekenhuis. 'Ik hoorde het geweerschot van de executie. Maar toen ik in het lichaam sneed, liep er bloed uit. De gevangene leefde nog. Ik zag dat er aan de rechterkant was geschoten en niet in het hart. Ik heb de nieren en lever eruit gehaald. Alles samen duurde het een half uur.'

Officieel zegt China dat ze organen recupereren van terdoodveroordeelde gevangenen, na hun executie. Maar een team van internationale onderzoekers heeft de statistieken van het aantal executies en het aantal transplantaties naast elkaar gelegd. 'Uit de vergelijking hebben we vastgesteld dat er iets niet klopt aan het verhaal', vertellen David Matar en David Kilgour. 'Er zijn gewoon niet genoeg officiële executies om al die transplantaties te verantwoorden. Waar komen die organen dan vandaan?'

Gaandeweg ontdekken Matar en Kilgour dat China een clandestien transplantatieprogramma heeft: ze doden aanhangers van de vreedzame spirituele - maar verboden - beweging Falun Gong, om hun organen te kunnen doorverkopen aan transplantatietoeristen. China ontkent dat er op deze manier organen worden 'geoogst', maar de klokkenluiders in de reportage zijn formeel: het gebeurt nog steeds en intussen zijn naar schatting meer dan 50.000 Falun Gong-aanhangers op deze manier aan hun einde gekomen.

In interviews onthullen Chinese chirurgen hoe ze in opdracht van de overheid moesten meewerken aan de gruwelijke 'orgaanoogst'. En Falun Gong-aanhangers die uit de werkkampen konden weggeraken, getuigen hoe ze systematisch werden getest om te zien of er een 'match' was met een potentiële ontvanger. Wie in dat geval was, werd gedood. Op bestelling.

'Telefacts Laat', woensdag 4 maart om 22.20 uur bij VTM.

Telefacts

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers