'De Vijfde Dag' met blik op crisis in Spanje

woensdag 29 augustus 2012

Vanaf 30 augustus gaat de EO verder met 'De Vijfde Dag'. In de eerste uitzending van het nieuwe seizoen kijken we naar Spanje. Aan de Costa del Sol liggen de Nederlanders lekker in de zon. Maar een uurtje rijden daarvandaan is de crisis duidelijk voelbaar. In het dorpje Priego de Cordoba is de werkloosheid 40%. Inwoners van dit dorpje vertellen hun persoonlijke verhaal over de pijn van de crisis.

Op de fles
Een half jaar geleden had Luis Ruiz Jurado het nog goed voor elkaar. Hij was directeur van een textielfabriek, totdat die op de fles ging. Nu heeft hij zijn huis moeten verkopen en woont hij, met zijn gezin, noodgedwongen weer bij zijn ouders. Toch blijft hij vertrouwen houden in de toekomst: 'Juist als het regent, dan laat je je mooiste glimlach zien'.

Costa del Sol
De Nederlandse vakantievierders aan de Costa del Sol vinden dat we Spanje niet meer financieel moeten steunen. Het afschaffen van de siësta en het verminderen van het zwarte geldcircuit worden als manieren genoemd zodat ze de crisis zelf kunnen lossen. 'We kunnen Spanje niet helpen als er in Nederland voedselbanken zijn', zegt een zongebruinde dame met Amsterdamse tongval.

Ook Miquel Angel Serrano Carrillo, de burgemeester van Priego vindt dat Spanje eerst zelf zijn financiën op orde moet brengen. Dit voordat er een beroep op de EU mag worden gedaan. Hij saneert hard in zijn dorp, dat al gebukt gaat onder de hoogste werkloosheid van Europa.

'De Vijfde Dag', donderdag 30 augustus om 21.10 uur bij de EO op Nederland 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers