'Rambam' regelt moeiteloos dyslexieverklaring op naam van Jet Bussemaker

dinsdag 9 februari 2016

Dyslexieverklaringen voor studenten worden te makkelijk afgegeven. Dat toont het VARA-programma 'Rambam' woensdagavond aan door als student bij dyslexiebureaus een verklaring aan te vragen. En dat ging met het grootste gemak.

In een enkel geval stond de 'Rambam'-redacteur zelfs in minder dan een kwartier buiten met een officiële verklaring die vervolgens op de opleiding niet nader werd gecontroleerd. Een dyslexieverklaring levert studenten grote studie- en financiële voordelen op. Zo krijgen zij extra tentamentijd en bij vertraging financiële compensatie die kan oplopen tot 3467 euro. Om aan te tonen hoe makkelijk de verklaringen te krijgen zijn, gaan de Rambammers in de uitzending nog een stapje verder en vragen met succes telefonisch een dyslexieverklaring aan op naam van Jet Bussemaker, om die vervolgens aan de minister zelf te overhandigen.


De programmamakers hebben onlangs telefonisch een dyslexieverklaring voor mevrouw Bussemaker aangevraagd. De toezegging voor deze verklaring hebben zij van het dyslexiebureau (per mail!) ontvangen. De daadwerkelijke verklaring hebben zij niet ontvangen, vanwege informatie als het BSN-nummer en het adres van de minister die hier voor nodig zijn. Informatie  waar de programmamakers uiteraard niet over beschikken. De toezegging zegt echter voldoende voor het onderzoek en om die reden hebben zij tijdens de opnames een gefingeerde verklaring overhandigd aan mevrouw Bussemaker. In de uitzending van Rambam vanavond wordt dit uiteraard uitgelegd en wordt het publiek deelgenoot van de plannen en uitvoering van de redactie.

Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reageert onthutst op het onderzoek van 'Rambam' en de dyslexieverklaring op haar naam. Hoewel 'Rambam' aangeeft dat deze verklaring haar minimaal extra spreektijd zou moeten opleveren in de ministerraad, spreekt ze toch van een 'zeer onwenselijke' praktijk en 'de wereld op zijn kop'. Bussemaker: 'Studenten moeten dit vooral niet doen, maar de oplossing moet toch vooral liggen bij de psychologen en orthopedagogen die zo’n papier afgeven. De studenten en bureaus horen nog van mij.'

Het percentage eindexamenkandidaten in het middelbaar onderwijs met een dyslexieverklaring is de afgelopen jaren enorm gestegen. In 2007 deed 1,6% van de scholieren eindexamen met een dyslexieverklaring, in 2015 was dat 10,5%. Wat het percentage studenten in het hoger onderwijs is met een dyslexieverklaring, is niet bekend bij het ministerie of Dienst Uitvoering Onderwijs. Bij de hogeschool waar 'Rambam' haar onderzoek doet, blijkt bijna 10% van de studenten een dyslexieverklaring te hebben.

Uit gesprekken met studenten met een dyslexieverklaring blijkt dat zij weten hoe makkelijk de verklaringen te krijgen zijn door lees- en schrijffouten te veinzen. Eenmaal in het bezit van een dyslexieverklaring mogen studenten langer over hun toetsen doen, en bij een jaar studievertraging krijgen de studenten van Dienst Uitvoering Onderwijs 1.230 euro korting op hun schuld. Bij studenten die nog onder de oude financieringsregeling vallen, kan de compensatie oplopen tot een jaar extra basisbeurs voor uitwonenden van 3467 euro.

Uit een rondgang langs tientallen dyslexiebureaus blijkt dat de prijs voor een verklaring zeer uiteenloopt: van slechts 165 euro tot meer dan 1000 euro. De onderzoekers beoordelen daarnaast de lees- en schrijfproblemen regelmatig als 'faalangst', zodat de test vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Er zijn geen regels voor de inhoud van een dyslexietest, wel voor wie de verklaring af mag geven: dat moet een orthopedagoog of gz-psycholoog zijn.

In Rambam onderzoeken Linda Hakeboom, Niels van der Laan, Jelte Sondij, Lars Gierveld, Kasper van der Laan, Nesim Ahmadi en Rinke Verkerk op creatieve wijze of bepaalde zaken wel eerlijk zijn. Als er zaken aan het licht komen die niet in de haak zijn, slaan de makers van Rambam altijd met ongelijke munt terug.

'Rambam', woensdag 10 februari om 22.00 uur bij de VARA op NPO 3.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Musical Awards Gala 2024' (AVROTROS)

Naast de feestelijke uitreiking van de awards, krijgen we ook een voorproefje van musicals die nu en komend seizoen in de Nederlandse theaters te zien zijn. Niet alleen de bekende musicals, maar ook nieuwe musicals passeren de revue. Van het betoverende 'Frozen de musical' tot het epische drama '40-45, de musical'.

'Musical Awards Gala 2024', om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers