101ste Tour de France live en integraal op Sporza

zaterdag 5 juli 2014

De kwartfinales van het WK voetbal in Brazilië zijn nog volop bezig als in het Verenigd Koninkrijk al de Ronde van Frankrijk van start gaat. De VRT brengt naar goede gewoonte op radio, op televisie en online verslag uit van de wielerwedstrijd, die op 9 juli neerstrijkt in ons land.

In 'Vive le Vélo' op Eén maakt Karl Vannieuwkerke elke dag de balans op van de afgelopen Tourdag en in een special van God in Frankrijk heeft hij aandacht voor de koers tijdens de Eerste Wereldoorlog.


Honderd jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit en dat is ook de organisatoren van de Ronde van Frankrijk niet ontgaan. Na drie dagen in het Verenigd Koninkrijk en één dag in Frankrijk gaat de grootste wielerwedstrijd ter wereld op 9 juli van start in Ieper, dat erg onder de oorlog te lijden had. De renners worden er geconfronteerd met pittige kasseistroken.

Alle ritten live en in HD op Eén
Hoe het de renners vergaat op die kasseistroken en bij uitbreiding in de hele Ronde van Frankrijk ziet de kijker vanaf 5 juli drie weken live en in HD in Sporza op Eén. Michel Wuyts en José De Cauwer zorgen voor deskundig commentaar en Renaat Schotte sprokkelt interviews voor en na de ritten. Maarten Vangramberen en Lieven Van Gils reizen mee met de Tourkaravaan en brengen in Het journaal verslag uit aan het thuisfront. De laatste rit, een avondrit, is te zien in Sporza op Canvas.

Dagelijkse terugblik in 'Vive le Vélo' op Eén
Tijdens de Ronde van Frankrijk maakt de zomertalkshow 'Hotel M' drie weken plaats voor 'Vive le Vélo'. Daarin blikt Karl Vannieuwkerke elke avond in goed gezelschap en op een tot de verbeelding sprekende plek terug op de voorbije Tourdag. Lieven Van Gils interviewt elke dag iemand die zich die afgelopen dag liet opmerken.

Dit jaar ontvangt Karl onder meer de volgende gasten aan tafel: Wim Opbrouck, Tom Van Dyck, Guga Baúl, Jaak Van Assche, Hugo Camps, Eddy Planckaert, Edwig Van Hooydonck, Jan Janssen, Hanna Mariën, David Bombeke, Fons de Wolf (ex‐winnaar Ronde van Lombardije en Milaan‐ Sanremo), Eric Van Lancker (ex‐winnaar Amstel Gold Race en Luik‐Bastenaken‐Luik), Jean‐Baptiste Claes (oprichter JBC en ex‐wielrenner), Philippe Desmet (ex‐Rode Duivel), Sofie Goos (triatlete), Joyce Verdonck (presentatrice Radio 2 – Oost‐Vlaanderen) en Roxane Knetemann (wielrenster en dochter van Gerrie Knetemann).

Elke avond mag een gast een van de kleine rennertjes kiezen die op Karls presentatietafel staan opgesteld. Die hebben elk een nummer, dat overeenkomt met een rugnummer van een renner uit het Tour‐peloton. De renner die gekozen werd, wordt de volgende ochtend bij de start geïnterviewd door Lieven Van Gils.

Daarnaast trekt 'Vive le Vélo' er mee op uit met Tim en Klaas, de twee koks die de Sporza‐ploeg een hele Ronde van Frankrijk van eten voorzien. In de rubriek Touristique heeft het programma oog voor de mooie streken die de wedstrijd doorkruist. En Sammy Neyrinck nestelt zich in het zog van de Tour om iedere dag een mooie reportage af te leveren.

Naar goede gewoonte draagt 'Vive le Vélo' ook een steentje bij voor het goede doel. Lieven Van Gils laat zijn presentatietafel handtekenen door alle prominenten die er plaatsnemen. Door te sms’en – waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat – kunnen de kijkers de tafel winnen.

Radio 1 brengt 'Sporza Tour'
Wie het wielrennen liever via de radio volgt, zit goed bij Sporza op Radio 1. Gert Geens en Tom Vandenbulcke brengen elke dag van 13.00 tot 18.00 uur verslag uit van de Ronde van Frankrijk in 'Sporza Tour'. Christophe Vandegoor en Carl Berteele staan garant voor deskundig commentaar. Acht ritten worden gevolgd vanop de motor: de rit op 9 juli, die in Ieper van start gaat en naar Arenberg voert, en de dertiende tot en met de negentiende rit (van 18 tot en met 25 juli). Op de laatste dag van de Ronde van Frankrijk loopt Sporza Tour tot 20.00 uur.

De op een na beste Belgische wielrenner
Daarnaast gaat Radio 1 samen met de luisteraars op zoek naar de op een na beste Belgische wielrenner aller tijden. Dat Eddy Merckx de beste was, daar is iedereen het over eens. Maar wie komt de tweede plaats toe? Gert en Tom zoeken het uit en krijgen daarbij de hulp van de luisteraars. Bekende wielerliefhebbers als Hugo Camps, Mark Uytterhoeven, Annemie Peeters, Herman Van Rompuy, Rik Van Looy, Dirk Nachtergaele, Saartje Vandendriessche en René Vermeiren houden op de radio een pleidooi voor hun favoriete renner.

Langs het parcours
Verder heeft 'Sporza Tour' aandacht voor de mooie streken waar de Ronde van Frankrijk doorheen trekt, en de geschiedenis die erbij hoort. De Tour start in Engeland, en daarom gaat het onder andere over Wuthering Heights en het weelderig groene maar heuvelachtige Engelse Peak District. Samen met wijnkenner Alain Bloeykens ontdekken de luisteraars dat er ook aan de overzijde van het Kanaal lekkere wijn wordt gemaakt. En ook de wielrenners die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog worden niet vergeten. Naar aanleiding van de start in Ieper verdiept Radio 1 zich onder meer in de Omloop der Slagvelden, een eenmalige koers die in het voorjaar van 1919 werd gereden, als eerbetoon aan de gesneuvelde soldaten.

De Ronde van Frankrijk bij MNM
Ook MNM heeft aandacht voor de Ronde van Frankrijk. Achter elke sterke man staat een sterke vrouw en tijdens de Tour geven wielervrouwen drie weken lang hun kijk op het Tourcircus en de vele verhalen uit het peloton. Het resultaat is drie weken lang te horen in 'Tour of Beauty', vanaf 5 juli van 12.00 tot 13.00 uur op MNM.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers