Goed Bekeken?!: 'Reizen Waes'

dinsdag 3 september 2013

Tom Waes die een reisprogramma ging maken. Ik was waarschijnlijk niet de enige die de wenkbrauwen fronste toen dat nieuws de wereld werd ingestuurd.

Tom Waes.Dat is toch die bundel testosteron van 'Tomtesterom' die al die gevaarlijke disciplines, zélfs het schlager zingen, onder de knie probeerde te krijgen?

Die Waes is het inderdaad ja. En het is ook die Waes die een reisprogramma voor Eén heeft gemaakt. Maar verwacht geen 'Vlaanderen Vakantieland'. De reisbestemming die Tom Waes in zijn eerste aflevering aandeed, deed al meteen het ergste vermoeden. Waes trok zowaar naar Turkmenistan. Mét een officiële uitnodiging dan nog. Rudi Vranckx is vandaag nog steeds stikjaloers, want hem is het nooit gelukt het land in te geraken. Turkmenistan is dan ook een van de meest gesloten landen in de wereld.

Tom Waes krijgt Turkmenistan te zien. Maar lang niet alles. En ook niet zoals hij het zelf zou willen zien. Als eerste stop van zijn reis in Turkmenistan bezoekt Waes met zijn ploeg een moskee in de hoofdstad. Uiteraard onder begeleiding. En dat je als westerling niet zomaar zegt wat je wil, wordt hem meteen duidelijk gemaakt door een 'official'. Dan maar een nieuwe take. Verder wordt Tom Waes op zijn eerste dag in het vreemde land naar allerlei protserige gebouwen gebracht. Het is duidelijk dat het regime vooral wil uitpakken met de pracht en praal. Niet in het minst om het 'verwaande' westen de ogen uit te steken. Turkmenistan is dan ook stinkend rijk. Het land zit bovenop een gasbron. Zegt dat niet alles? Het is bovendien duidelijk: In Turkmenistan ga je niet op eigen houtje op stap.

Grappig was ook dat Waes en zijn ploeg op hun beurt door een reportageteam van de nationale televisie werden gevolgd. Hij moest zelfs enkele intro's inspreken voor hun reportage. Snel werd duidelijk dat Waes enkel te zien kreeg wat het regime, een dictatuur, had uitgestippeld. Je zou het voor minder beu worden. En dat liet Tom ook meermaals merken. Al bij al een geluk dat in Turkmenistan geen Nederlands wordt gesproken.

En toch zou je bijna gaan geloven dat ze in dat bizarre land ook écht gastvrij zijn. Op het einde werd gids Aziz zowaar emotioneel en nodigde hij alle kijkers uit om in Turkmenistan een kijkje te komen nemen. Ik zou toch eerder luisteren naar de slotconclusie van Waes en het land voorlopig laten voor wat het is. Maar uiteraard wil ik je niet tegenhouden. 'Reizen Waes' is tenslotte een reisprogramma. En met de groeten van Tom heb je nog een uitstekende gids ook.

Dat Tom Waes in Turkmenistan is geraakt, is al een prestatie op zich. Maar toch blijf ik bij 'Reizen Waes' wat op mijn honger zitten. Want wat je niet te zien krijgt, is hoe hij toelating heeft gekregen om het land binnen te geraken. En me dunkt was dat precies de uitdaging van het hele project. Hoe kom je zo'n verdomd afgesloten land toch binnen? Maar goed, de makers hebben ervoor gekozen om vooral de bestemming zelf in beeld te brengen, zonder veel poespas.

Wordt 'Reizen Waes' een kijkcijfertopper? Vermoedelijk niet. Het staat op dinsdag geprogrammeerd en heeft best wel concurrentie. Maar een vast publiek zal het programma zeker hebben. En het is gewoon ook aangename televisie om naar te kijken. Toch nu al benieuwd naar de volgende aflevering: Zuid-Soedan.

'Goed Bekeken?!' is de persoonlijke mening van één van onze redacteurs. Dit artikel is dus geen algemeen standpunt ingenomen door TVvisie en haar redactie. Wil jij reageren? Dat kan via Facebook of via Twitter (@TVVisie).

DOSSIER: Najaar 2013: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers