Jo Hens en Arne Vanhaecke in 'Eerlijk Waar' op zoek naar herkomst fairtrade-producten

zondag 14 september 2014

Op maandag 15 september start VTMKZOOM met een gloednieuw avonturenprogramma: 'Eerlijk Waar'. Jo Hens en VTMKZOOM-gezicht Arne Vanhaecke trokken hiervoor de wijde wereld in, op zoek naar de herkomst van een aantal fairtrade-producten.

Jo ging naar Afrika en Arne trok richting Zuid-Amerika. 'Eerlijk Waar' werd met steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking gemaakt.


VTMKZOOM-gezicht Bab Buelens gaf Arne en Jo een tijd geleden een opdracht: ze moesten elk vier fairtrade-producten kopen in België in de wereldwinkel en in de supermarkt en van deze producten de herkomst achterhalen. Arne besloot in Peru en in Ecuador op zoek te gaan naar de herkomst van chocolade, postkaartjes, bananen en gelukspopjes, terwijl Jo richting Oeganda en Zuid-Afrika trok om te achterhalen waar bloemen, appelsienen, zout en vanille juist vandaan komen en hoe ze gemaakt worden. Tijdens al hun avonturen worden ze telkens gegidst door lokale kinderen of jongeren die meer weten over het project. Ze krijgen ook telkens een speciale extra opdracht mee van Bab, die ze ter plaatse moeten uitvoeren.

Jo Hens: 'Ik ben enorm blij dat VTMKZOOM me gevraagd heeft om mee in dit avontuur te stappen. Je staat er niet meteen bij stil waar alledaagse dingen zoals bloemen en appelsienen vandaan komen en welke weg ze hebben afgelegd voor ze bij ons in de winkel liggen. En je staat er vooral niet bij stil hoe hard sommige mensen er voor moeten werken. Ik ben dan ook ontzettend blij dat we niet zomaar zijn gaan kijken, maar dat we ook zelf de handen uit de mouwen hebben kunnen steken om te helpen.'

Arne Vanhaecke: 'Fairtrade betekent dan wel 'eerlijke handel', maar door ter plaatse te gaan zie je dat er veel meer gunstige gevolgen zijn voor de werkers en de boeren, zoals scholen die gebouwd worden, waterputten die voorzien worden of geld om huizen te bouwen. Het was ook hartverwarmend om ter plaatse vergezeld te worden door heel wat kinderen of jongeren, die meer weten over de projecten. Ik hoop dat de kijkers heel wat zullen opsteken van 'Eerlijk Waar', ik heb alvast zelf heel wat bijgeleerd.'

'Eerlijk Waar', vanaf maandag 15 september om 18.55 uur bij VTMKZOOM.

DOSSIER: Najaar 2014: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers