Joy Anna Thielemans (Jana) neemt afscheid van 'Thuis'

maandag 29 augustus 2016

Actrice Joy Anna Thielemans (24) speelt al meer dan vier jaar Jana Blomaert in THUIS. In de loop van dit 22ste seizoen verdwijnt haar personage uit de reeks. Dat maakte Joy Anna Thielemans zelf bekend via sociale media.

Op 15 februari 2012 (aflevering 3123) maakte Joy Anna Thielemans haar intrede in 'Thuis'. Ze vertolkt het personage Jana Blomaert, een jonge tiener op zoek naar zichzelf en haar roots. Al heel snel kregen Joy en haar personage Jana veel sympathie van vooral jonge kijkers door de voor hen herkenbare verhaallijnen. Ook naast haar personage van Jana was Joy heel erg betrokken met haar fans, door de persoonlijke en toegankelijke benadering via sociale media.


Wanneer precies en hoe Jana uit THUIS verdwijnt, blijft nog geheim.

Dankbaar
In november 2015 besloot Joy zelf om de scenaristen de tijd te geven om haar personage stilaan uit de reeks te schrijven.

Joy: 'Voor mij hoefde mijn vertrek niet snel te gaan, het was fijn om er samen de tijd en de ruimte voor te nemen.'

Nu, na meer dan vier jaar, besluit ze om dit hoofdstuk af te sluiten.

'Deel mogen uitmaken van de cast van 'Thuis' heeft mijn hele weg veranderd en daar ben ik enorm dankbaar voor. Vooral omdat ik hier fantastische mensen heb leren kennen: voor en achter de schermen, maar zeker ook onze kijkers. 'Thuis' is een waanzinnige leerschool, elke dag opnieuw. Op, maar ook naast en rond de set. Die verschillende ervaringen wil ik in de toekomst verder verkennen. Het leven ging heel hard de laatste vijf jaar, zo hard dat ik soms vergat hoe ongelooflijk gelukkig ik mezelf moet prijzen met deze job. Misschien is dat wel de reden waarom ik kan stoppen: om extra hard te voelen hoe dankbaar ik ben. You only know what you’re missing when it’s gone.'

Naast 'Thuis' concentreerde Joy zich de laatste jaren op vele andere projecten, zowel op het scherm als in andere sectoren, waar ze nu dus voorrang aan zal geven.

'Ontplooid tot een veelzijdige madam'
De makers willen Joy Anna Thielemans bedanken voor haar jarenlange inzet: 'Joy kwam op 19- jarige leeftijd als jong veulen binnen bij 'Thuis'. Het bleek meteen dat ze een ongelooflijk enthousiaste dame is; niet alleen bij 'Thuis' maar ook in vele andere projecten. Het leek alsof ze vrij snel haar vleugels zou uitslaan maar niets was minder waar. Samen hebben we al vijf  jaar een mooi verhaal kunnen schrijven met Joy en dus ook met Jana. De verhaallijn met Bram en het verlies van hun ongeboren kind Jack staat ongetwijfeld bij elke 'Thuis'-kijker in het geheugen gegrift.'

'Tijdens haar jaren bij 'Thuis', hebben we Joy zich zien ontplooien tot een veelzijdige, straffe madam.  Ze heeft veel geleerd bij 'Thuis' maar heeft ons als makers ook veel geleerd; met name hoe we dichter bij onze fans konden staan, korter met hen konden communiceren en hoe we een dialoog konden opzetten via social media. Iets wat zij vanaf dag één in de vingers had.'

'Jonge mensen die het voelen kriebelen om hun vleugels uit te slaan mag je dan niet meer tegenhouden. We willen Joy heel erg bedanken voor de voorbije vijf jaar en wensen haar ontzettend veel succes met alles wat ze nog onderneemt.'

Jana door de jaren heen
Jana verscheen voor het eerst in 2012, aan de zijde van haar moeder, Ellen (Gerdy Swennen). Niet veel later leerde ze haar biologische vader kennen: Tibo Timmermans (Maxime De Winne). Door te pas en te onpas binnen te springen bij Tibo en Franky, leert ze de rebelse Bram Schepers (Bert Verbeke) kennen. De twee worden verliefd op elkaar, maar Bram heeft zijn twijfels wegens het grote leeftijdsverschil tussen hen. Toch beginnen ze een geheime relatie, die later uitkomt. Stilaan aanvaarden Tibo en Ellen de relatie, maar na een aanvaring tussen Bram en Tibo verdwijnt Bram met de noorderzon en laat Jana achter.

Ondertussen leert Jana Lowie Bomans ( Mathias Vergels) kennen en begint ze een relatie met hem. Maar dan blijkt dat Jana al vijf maanden zwanger is, van Bram. Lowie belooft Jana te helpen, tot Bram voor de deur staat. Franky lichtte hem in over de zwangerschap. De twee kiezen opnieuw voor elkaar en verhuizen samen naar een kamer in de Zus & Zo.

Maar het lot is hen niet gunstig gezind. Hun kind, Jack wordt doodgeboren ten gevolge van een koolstofmonoxidevergiftiging. Die liep Jana op nadat er een namaakboiler werd geplaatst door Sanitechniek. Het is het begin van een lang en zwaar rouwproces en een lange zoektocht naar de schuldige die hen uiteindelijk leidt naar Luc (Mark Willems).

Jana zal Luc nooit kunnen vergeven, maar probeert haar leven voort te zetten samen met Bram. Op een schoolreis ontdekt ze dat Lowie nog altijd gevoelens voor haar heeft, maar toch kiest ze voor Bram. Als hij naar Frankrijk vertrekt zit ze dan ook in zak en as.

Olivia ( Moora Vander Veken) en Lowie doen hun uiterste best om haar zo goed mogelijk op te vangen. Het loopt even mis wanneer de gevoelens tussen Jana en Lowie opnieuw opspelen. Ze belanden een aantal keren samen in bed, maar beseffen dat ze Olivia niet willen kwetsen. Toch komt Olivia achter de waarheid; het betekent een korte breuk in hun vriendschap waarbij Jana zelfs het huis moet verlaten. Maar de twee vriendinnen vinden mekaar terug.

Er komt ook een nieuwe man in Jana’s leven: Bob Sleeckx (Christophe Haddad). De gestructureerde Bob brengt rust en stabiliteit in Jana’s leven.

thuisopeen

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers