Ketnet-wrappers Sarah en Leonard vormen de Anti-pestbrigade

zaterdag 24 januari 2015

Na het overweldigend succes van de Move tegen Pesten vorig jaar roepen Ketnet en het Vlaams netwerk Kies Kleur tegen Pesten dit jaar alle Vlaamse kinderen op om in actie te komen als ze pesterijen zien of horen.

'Horen, Zien & Doen' is dit jaar dan ook het motto van de Vlaamse Week tegen Pesten, van 6 tot 13 februari. Dit jaar geen Move tegen Pesten (dat is een tweejaarlijks initiatief), maar wel de sensibiliserende actie 'Wat doet jouw school tegen pesten?', waarin de Ketnet Anti-pestbrigade op zoek gaat naar basisscholen die opkomen tegen pesten.


Horen, Zien & Doen
Ketnet heeft heel het jaar door aandacht voor de problematiek van het pesten, maar de jaarlijkse Week tegen Pesten is een goede gelegenheid om er nog eens extra op te focussen. Vorig jaar zongen en dansten liefst 306.396 kinderen uit 2043 basisscholen de Move tegen Pesten om duidelijk te maken dat pesten echt niet kan. Ook dit jaar werkt Ketnet mee aan de Week tegen Pesten (6 tot 13 februari), die als motto kreeg: Horen, Zien & Doen. Het is de bedoeling om beleidsmakers, opvoeders én de kinderen aan te zetten tot actie. Ketnet doet dat met een sensibiliserend initiatief dat de kinderen zelf een stem geeft: 'Wat doet jouw school tegen pesten?'

Wat doet jouw school tegen pesten?
De wedstrijd Wat doet jouw school tegen pesten? is een laagdrempelige actie op maat van het doelpubliek van Ketnet: kinderen van de lagere school. Zij kunnen hun school nomineren voor de eretitel School tegen Pesten. Dat doen ze door op Ketnet.be een checklist in te vullen met tien checks.

In de week van 9 februari (Week tegen Pesten) gaat de Ketnet Anti-pestbrigade (wrapper Leonard of Sarah) dagelijks op stap. Ze bezoeken vijf scholen die door de Ketnetters zijn ingeschreven om na te gaan of ze effectief voldoen aan de tien checks. Als dat het geval is, dan krijgt de school een mooi uithangbord voor aan de schoolpoort met het Ketnet-label 'School tegen Pesten!'. Elke avond is er in de Ketnet-wrap een reportage over het bezoek van de Ketnet Anti-pestbrigade aan de genomineerde scholen.

Tien checks
Dit zijn de tien checks, die de kinderen op Ketnet.be kunnen beantwoorden met ja, nee of soms:

1. Tijdens de speeltijd kan ik altijd een juf of meester aanspreken als ik een probleem heb.
2. In de klas maken we tijd om te praten over gevoelens.
3. Als er gepest wordt, zoekt de juf of meester mee naar een oplossing.
4. Ik leer op school hoe ik ruzies of conflicten kan aanpakken.
5. Ik weet bij wie ik kan aankloppen op school wanneer ik me slecht voel of gepest word.
6. Mijn ouders weten welke leerkracht ze kunnen aanspreken wanneer ik te maken krijg met pesterijen.
7. Ik leer hoe we via computer, tablet of gsm op een goede manier met elkaar kunnen omgaan.
8. Onze school maakt duidelijk (via posters, slogans, …) dat pesten niet kan en dat we samen instaan voor een fijne sfeer op school.
9. De speeltijd is plezant. Ik kan altijd iets doen wat ik leuk vind. Ook als ik rustig wil spelen of lezen.
10. Als ik zorg draag voor een ander of iets goed doe, dan krijg ik in onze school een compliment van mijn juf of meester.

Kinderen kunnen de checklist invullen en hun school nomineren vanaf maandag 26 januari op ketnet.be.

Ketnet hoort, ziet & doet
Naast de actie Wat doet jouw school tegen pesten? besteedt Ketnet nog meer aandacht aan de pest-problematiek, zowel online (met allerlei info over De Week tegen Pesten) als in de wrap en 'Karrewiet'.

Zo brengt 'Karrewiet' op vrijdag 6 februari een reportage over basisschool Hink Stap Sprong in Opoeteren: de school die goud heeft behaald in de Pesten-dat-kan-niet-prijs. Met die prijzen worden jaarlijks de scholen beloond met de beste actieplannen tegen pesten. Ook de wrappers en Ketnet.be blikken die avond vooruit naar de Week tegen Pesten.

De Vlaamse week tegen Pesten
De Vlaamse week tegen Pesten is een jaarlijks weerkerend initiatief van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, in samenwerking met Ketnet en het scholierentijdschrift Yeti. De Vlaamse Week tegen Pesten wordt telkens georganiseerd in de week voorafgaand aan de krokusvakantie, dit jaar van 6 tot 13 februari. Kinderen, leerkrachten, scholen, jeugdbewegingen;... zetten allemaal hun beste beentje voor om pesten een halt toe te roepen. Die week gaat extra aandacht naar al deze waardevolle initiatieven. Via de organisatie van de Vlaamse week tegen Pesten biedt het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten alle betrokkenen een platform om hun initiatieven aan de buitenwereld te tonen. Het startschot voor de Vlaamse week tegen Pesten wordt gegeven met de uitreiking van de Pesten dat kan niet!-prijs op vrijdag 6 februari.

'Karrewiet over de Pesten-dat-kan-niet-prijs', vrijdag 6 februari om 18.00 uur.
'De Week tegen Pesten', dagelijks in de wrap van 9 tot 13 februari.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers