'Lijst Debecker': een nieuwe quiz op Canvas met Karolien Debecker

zondag 23 november 2014

Na afloop van de 'Canvascrack' gaat Canvas vanaf maandag 24 november naadloos verder met een gloednieuwe quiz die toepasselijk 'Lijst Debecker' heet: niet alleen omdat hij wordt gepresenteerd door Karolien Debecker, maar ook omdat lijstjes het uitgangspunt zijn.

Lijstjes met vragen en lijstjes met antwoorden die door de kandidaten aan elkaar gekoppeld moeten worden. Tegen de tijd. 'Lijst Debecker' is een harde, snelle en snedige quiz met een pittige presentatrice.


'Lijst Debecker' in een notendop
Mensen zijn gek op lijstjes. En op quizzen. In 'Lijst Debecker' combineert Karolien die twee: ze legt de kandidaten individueel  lijstjes van negen vragen voor. Om die op te lossen mogen ze kiezen uit negen beschikbare antwoorden. Toegankelijk? Zeker, want iedereen kan meespelen, ook thuis. Makkelijk? Dat hangt er nog maar van af. Want ronde na ronde moeten de kandidaten meer antwoorden juist hebben. En ondertussen tikt de tijd.

In de eerste ronde worden de kandidaten getest op hun algemene kennis. In ronde twee, drie en vier sluiten de vragen meer aan bij hun eigen interesses of specialiteit.  Maar dan moeten ze dus alsmaar meer vragen juist beantwoorden. De ultieme winnaar is de kandidaat die vier rondes kan uitspelen. Die kan meer dan 6000 euro verdienen.

Klinkt dat bekend in de oren? Dat kan, want 'Lijst Debecker' is geïnspireerd door de Nederlandse quizklassieker 'Per Seconde Wijzer', ooit ook nog onder de originele titel bij Canvas te zien.

Twee kandidaten per aflevering
In 'Lijst Debecker' treden de kandidaten individueel aan. Ze spelen dus niet tegen een tegenstrever, maar tegen de vragen én tegen de tijd. Het doel is vier speelrondes succesvol af te werken. Per aflevering speelt een kandidaat één ronde. Speelt hij die uit, dan mag hij terugkeren in de volgende aflevering. In één aflevering komen twee kandidaten na elkaar aan bod.

Vier rondes met vier vragenlijstjes
Elke ronde bestaat uit vier vragen. En elke vraag is op haar beurt een lijstje van negen vragen en de bijhorende antwoorden, die met een foto, een filmpje of een klankframent worden geïllustreerd. Elk lijstje krijgt ook een geestige inleiding.

De vragenlijsten gaan telkens over één specifiek onderwerp of thema. In de eerste ronde wordt de kandidaat met vier vragenlijsten getest op zijn algemene kennis. In de tweede ronde mag hij vier thema's of specialiteiten kiezen (uit een lijst van 17), waarover hij telkens één vragenlijstje krijgt. Dat gaat van actualiteit en geschiedenis over film, media en muziek tot geschiedenis, sport en wetenschappen. Heel divers dus. In ronde drie kiest de kandidaat twee specialiteiten (uit de vier van de tweede ronde), waarover hij telkens twee vragenlijstjes krijgt voorgeschoteld. In de vierde ronde ten slotte zijn de vier vragenlijstjes helemaal gewijd aan één specialiteit (gekozen uit de twee van de derde ronde).

Elke ronde meer juiste antwoorden
Het juiste antwoord uit een lijst linken aan een vraag: het lijkt misschien niet zo moeilijk. Maar onderschat het niet. De kandidaten moeten een hoge score halen en per ronde bovendien telkens meer juiste antwoorden geven. In de eerste ronde twee keer vijf, één keer zes en één keer zeven; in de tweede ronde twee keer zes, één keer zeven en één keer negen op negen. Enzovoort: tot ze in de vierde ronde één keer zeven en liefst drie keer negen op negen moeten scoren. Niet evident als je weet dat één foute link automatisch ook een tweede fout impliceert. De kandidaten mogen hun antwoorden in de loop van de vraag nog wel corrigeren, maar dat vergt een grote concentratie, vooral als je weet dat ze niet veel tijd hebben om na te denken. Want de seconden tikken weg.

Tegen de tijd
Een bijkomende moeilijkheid is inderdaad de race tegen de tijd. Per ronde van vier vragenlijsten krijgt een kandidaat 200 seconden. Heeft hij voor de eerste vragenlijst bijvoorbeeld 80 seconden nodig, dan blijven er voor de drie andere vragenlijsten gemiddeld slechts 40 seconden over. Eventueel resterende seconden na ronde 1 en 2 vallen weg. Blijven er na ronde 3 nog seconden over, dan worden die bij de 200 seconden speeltijd van ronde 4 geteld. Het komt er bij 'Lijst Debecker' dus op aan om snel te antwoorden en gefocust te blijven. Een foutje is vlug gemaakt. Gelukkig voor de kandidaten zijn er ook nog de jokers.

De jokers
De kandidaten krijgen bij het begin van elke ronde een aantal jokers. In de eerste ronde zijn dat er twee, in de tweede drie, enzovoort. Wanneer een kandidaat na het spelen van een vragenlijst twijfelt aan een antwoord, dan kan hij (vooraleer Karolien de juiste antwoorden geeft) een joker inzetten. Was het antwoord effectief fout, dan krijgt de kandidaat door de joker toch het punt. Was het antwoord juist, dan is de kandidaat de joker kwijt. Bij het inzetten van een joker verliest de kandidaat ook 15 seconden speeltijd. Wanneer een kandidaat bij een vraag negen op negen haalt, dant verdient hij een extra joker.

Het prijzengeld: tot meer dan 6000 euro
In de eerste ronde krijgen de spelers voor elk goed antwoord 5 euro, in de tweede 10, in de derde 20 en in de vierde 50. Als je weet dat er per ronde 36 juiste antwoorden kunnen worden gegeven (4 x 9), dan kan het prijzengeld theoretisch oplopen tot 3060 euro na de vierde ronde. Wie die vierde ronde met succes uitspeelt, ziet zijn winst bovendien verdubbeld, tot maximaal 6120 euro. Maar dan moet een kandidaat wel alle antwoorden in elke ronde juist hebben.

Een kandidaat kan na de tweede en de derde ronde beslissen om te stoppen. Hij verliest dan wel de helft van zijn winst.

Wie in de loop van de quiz, in welke ronde ook, wordt uitgeschakeld (omdat hij niet het vereiste aantal juiste antwoorden heeft gegeven), verliest al zijn vergaarde geld en moet naar huis met de 'Lijst Debecker'-troostprijs.

Karolien Debecker
Met 'Lijst Debecker' maakt Karolien Debecker haar debuut op Canvas én als quizmaster. Karolien presenteerde eerder al op JIM-tv en Ketnet, en was reporter voor 'Vlaanderen Vakantieland'. Ze zal de quiz presenteren met de flair die haar eigen is en met de nodige humor, maar ze is alleszins ook van plan om streng en rechtvaardig te zijn, zoals dat past in de edele traditie van het quizgenre.

'Lijst Debecker', vanaf maandag 24 november van maandag tot donderdag om 19.25 uur op Canvas.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers