Najaar Canvas: 'Onze Jongens'

dinsdag 2 september 2014

De zesdelige documentaire 'Onze Jongens' volgt gedurende een half jaar een aantal Belgische militairen op missie in Afghanistan.

Het is een observerende, maar ook kritische reeks die het leven van de soldaten bekijkt door de ogen van Bas Bogaerts: professioneel fotograaf, maar ook historicus en een man met een grote belangstelling voor militaire aangelegenheden en veel ervaring als 'embedded photographer'.


'Het is een beetje een absurde situatie om op patrouille te gaan in Talibangebied met als commentaar West-Vlaamse grappen en Antwerpse vloeken.' (Bas Bogaerts)

Vermoedeliijk loopt de aanwezigheid van de Belgische militairen in Afganistan eind dit jaar af, al laat de NAVO de deur op een kier staan voor een beperkte verleninging van de ISAF (International Security Assistance Force) in het door oorlog verscheurde land.

Dát er oorlog is in Afghanistan, dat is algemeen bekend. En ook dat er Belgische militairen in het land verblijven. Maar wat 'onze jongens' daar precies doen, dat is voor velen minder duidelijk. Daar wil deze reeks iets aan doen.

Onze jongens belicht de activiteiten van het Belgisch leger in Afghanistan aan de hand van persoonlijke verhalen van individuele militairen: de mannen van de inlichtingendienst, opleidingsmensen, piloten, technici, dokters, verbindingsofficieren, de persverantwoordelijke, enz. We volgen hun spoor van bij het vertrek uit België tot de terugkeer na hun 'tour of duty'.

Naast de sociale interactie van de soldaten met de Afghanen komt ook de relatie tussen de militairen onderling aan bod, terwijl ze zes maanden moeten samenleven in een vijandig klimaat. We zijn ook getuige van met de rigide hiërarchische structuur van het leger, de banaliteiten, het gemis van de familie, het Belg zijn tussen soldaten met een andere nationaliteit, enz.

Kunduz
In Kunduz in het noorden van Afghanistan is een contingent Belgen gelegerd dat de Afghaanse soldaten opleidt. Er opereert ook een TACP-team (Tactical Air Control Party): zij zorgen voor de begeleiding van de jachtvliegtuigen. Daarnaast zijn er de psy-ops (psychological operations): zij trachten het vertrouwen te winnen van de plaatselijke bevolking en proberen informatie te vergaren over de vijand: de Taliban. Majoor Gert Van Rijckeghem is de kampcommandant in Kunduz.

Verder volgen we onder meer ook kapitein Jeroen Vlaeminck en eerste sergeant-majoor Clint Soete van TAC-P, en eerste sergeant Dimitri Meheus van de psy-ops.

Kandahar
In Kandahar, een stad in het zuiden van Afghanistan, heeft het Belgische leger een veldhospitaal. Hier maken we kennis met sergeant Noémie Ghysselings, een verpleegster die met de gruwelijke gevolgen van de oorlog wordt geconfronteerd. Samen met de rest van het medische team moet zij strijders van alle nationaliteiten oplappen – ook die van de Taliban – in alles behalve optimale omstandigheden.

In dezelfde stad zijn er Belgische F16-piloten gestationeerd. Samen met een handvol technici die de straaljagers moeten onderhouden. Van op grote hoogte voeren de piloten precisie-bombardementen uit. Sam Vanoppem is niet alleen de commandant van het F16-detachement maar tevens ook één van de actieve piloten.  Hij is een strenge maar rechtvaardige en geres-pecteerde commandant. Gezien de aard van de F16-missies is hij bijzonder discreet over de opdrachten van zijn detachement.

Bas Bogaerts
De rode draad doorheen al deze verschillende verhalen is fotograaf Bas Bogaerts. Hij brengt de kijker met zijn eigenzinnige blik binnen in deze aparte wereld. We zien hem aan het werk als fotograaf en in interactie met de militairen.

Bas Bogaerts is professioneel (pers)fotograaf en historicus-archeoloog van opleiding. Sinds 2010 volgt hij de missies van het Belgische leger op de voet en ging hij diverse keren mee tijdens buitenlandse opdrachten, onder meer naar Kosovo, Libanon, Griekenland, de Golf van Aden, Congo en Afghanistan.

Zijn foto's worden verwerkt in de reeks. Die foto's zijn trouwens ook te zien in het fotoboek 'Onze Jongens' (uitgegeven door Manteau) en op een tentoonstelling in het Museum dr. Guislain in Gent (vanaf 12 september).

Aflevering 1 – woensdag 3 september
Juni 2013. Leopoldsburg. Een groep Belgische militairen is op training, ter voorbereiding van hun laatste missie in Afghanistan. Korporaal Robin Hellemans gaat de dag voor het vertrek een laatste keer wandelen met zijn zoon, terwijl korporaal Hans Claessens zijn vader gaat bezoeken, die tijdens zijn afwezigheid naar een serviceflat verhuist. Op Melsbroek is er op de dag van het vertrek een emotioneel afscheid van de familie. Persfotograaf Bas Bogaerts ging al verschillende keren mee op missie met 'onze jongens' en hij is er ook nu bij. Eens ze in de hitte van Kunduz aankomen, is het aanpassen geblazen. Al snel staat de eerste opdracht voor de deur…

'Onze Jongens', vanaf woensdag 3 september om 21.10 uur op Canvas.

DOSSIER: Najaar 2014: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers