Najaar Eén: 'Het Goddelijke Monster'

maandag 22 augustus 2011

Vanaf zondag 4 september pakt Eén uit met 'Het Goddelijke Monster', een prestigieuze fictiereeks naar De monstertrilogie van Tom Lanoye. Joke Devynck, Michel Van Dousselaere, Marc Van Eeghem en Johan Van Assche spelen de hoofdrollen in een epische familiesaga over de ondergang van een machtig Vlaams ondernemers- geslacht, in een land dat na een lange reeks schandalen in een diepe crisis is verzeild geraakt. Of zoals Tom Lanoye het zelf verwoordt op de achterflap van 'Het Goddelijke Monster', over 'een uiteenvallende familie in een uiteenvallend land in het hart van Europa'.

'Het Goddelijke Monster' koppelt de herkenbare lotgevallen van de familie Deschryver aan een diepgravend en satirisch tijdsbeeld van het laatste decennium van de twintigste eeuw. Het was een periode waarin de zaak-Dutroux en verschillende omkoopaffaires en schandalen een ultieme vertrouwensbreuk hadden veroorzaakt tussen de burgers en het gerechtelijke en politieke establishment van het land.

De televisiereeks onderscheidt zich net als De monstertrilogie door een unieke combinatie van ingrediënten, die karakteristiek is voor het werk van Tom Lanoye. Het is een combinatie van door en door Vlaamse familiescènes, speelse en soms ronduit stoute verwijzingen naar de publieke figuren en de politieke actualiteit uit die dagen, magisch- realistische interventies en vele archetypische, vaak hoogst vermakelijke uitingen van belgitude, die de Vlaamse of Belgische kijker een spiegel voorhouden.

Het verhaal
De aanleiding voor de gebeurtenissen is een jachtongeluk waarbij het hoofdpersonage, Katrien Deschryver (Joke Devynck), haar man doodt. Ongewild geeft ze daarmee het startschot voor een reeks tragikomische ontwikkelingen, die haar familie meezuigen in een onontkoombare neerwaartse spiraal. Drijvend op de golf van publieke verontwaardiging die uiteindelijk aanleiding geeft tot de Witte Mars, voert de gefrustreerde onderzoeksrechter Willy De Decker (Marc Van Eeghem) een eenmanskruistocht tegen Katriens vader, ex-minister Herman Deschryver (Johan Van Assche), en haar sjoemelende oom, de flamboyante maar onbeschofte tapijtengigant Leo Deschryver (Michel Van Dousselaere). Als een zelfverklaarde witte ridder grijpt hij de vermeende moord aan als een alibi om allerlei onfrisse, verborgen praktijken naar boven te halen.

Door hun innige verwevenheid met de politieke en economische elite van het land worden de Deschryvers het symbool van alles wat verkeerd loopt in België. Sluimerende familieconflicten komen terug tot leven en nooit verwerkte trauma’s eisen hun tol. In hun gevecht met de overheid, de publieke opinie en hun eigen demonen gaan de Deschryvers ten onder of bereiken zij een nieuw evenwicht. Hun louteringsproces loopt samen met dat van onze maatschappij in de tweede helft van de jaren negentig.

'Het Goddelijke Monster' is een eigenzinnige familiesaga waarin soms op geestige, soms op ontroerende wijze een tijdsbeeld wordt geschetst van België aan het einde van de vorige eeuw. De Vlaamse kijkers zullen – tien jaar later – gefascineerd zijn door de herkenbare personages en de vele speelse maar rake verwijzingen naar de schandalen en affaires uit de periode.

'Het Goddelijke Monster', vanaf zondag 4 september om 21.20 uur op Eén.



Lees ook:
Najaar Eén: bekijk hier de trailer van 'Het Goddelijke Monster'

DOSSIER: Najaar 2011: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 3 logo

Het leven van Jelmer (21) wordt geportretteerd. Hij raakte onder invloed van xtc oververhit op het Amsterdam Dance Event. Samen met familie en vrienden blikken we terug op zijn bijzondere leven.

'Van de Wereld', om 21.20 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers