Regionale zenders krijgen boete voor sponsoring van journaals

maandag 30 maart 2015

De Vlaamse Regulator voor de Media, de onafhankelijke toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media (VRM), legt regionale televisieomroeporganisaties ATV, Focus TV, TV Limburg en WTV boete op van 1.500 euro voor de sponsoring van het journaal.

De VRM controleerde de uitzendingen van verschillende regionale televisieomroeporganisaties (31 oktober 2014, 18.00 - 21.00 uur).


De VRM stelt vast dat bij ATV, Focus TV, TV Limburg en WTV het journaal gesponsord wordt. Zo worden pancartes uitgezonden met vermelding van handelszaken die hebben ingestaan voor de kledij van de nieuwsanchors.

Artikel 96, eerste lid, van het Mediadecreet bepaalt dat journaals en politieke informatieprogramma’s niet gesponsord mogen worden. Het leveren van faciliteiten of diensten, zoals bijvoorbeeld kleding of haartooi, moet worden beschouwd als een bijdrage aan de financiering van het programma met het doel naam, handelsmerk, imago, activiteiten of producten meer bekendheid te geven en beantwoordt zo aan de definitie van sponsoring zoals vastgelegd in het Mediadecreet.

Bij TV Limburg stelde de VRM bovendien vast dat verschillende sponsorvermeldingen werden uitgezonden die promotionele elementen bevatten die aanzetten tot consumptie ('Ga naar', 'Bezoek'). Sponsorvermeldingen mogen, in tegenstelling tot reclameboodschappen, niet aanzetten tot consumptie.

De VRM besluit ATV, Focus TV, TV Limburg en WTV een administratieve geldboete van 1.500 euro op te leggen.

Persbericht VRM

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers