VRT viert Vlaamse Feestdag

donderdag 10 juli 2014

Vlaanderen feest op vrijdag 11 juli en de VRT viert mee. Naar aanleiding van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap programmeert de openbare omroep op 11 juli extra veel muziek van eigen bodem.

Op Eén presenteren Geena Lisa en Slongs Dievanongs vanuit Antwerpen een rechtstreeks uitgezonden feesteditie van 'Vlaanderen Muziekland' met alleen maar Nederlandstalige muziek. Canvas brengt de Vlaamse film 'De Kus' en een special van 'Villa Politica' vanuit het stadhuis in Brussel. Ketnet heeft een verslag van de 20ste editie van Pennenzakkenrock. En ook de vijf radionetten zetten de Vlaamse Feestdag in de kijker met zowel muziek als actualiteit.


Vlaanderen Feest-special van 'Vlaanderen Muziekland' op Eén
Op vrijdag 11 juli vat Geena Lisa post op de Grote Markt in Antwerpen voor een feestelijke extra uitzending van 'Vlaanderen Muziekland' op Eén. Samen met de Antwerpse rapster Slongs Dievanongs verwelkomt ze er een heleboel artiesten voor een avond vol ambiance. Zij brengen uitsluitend Nederlandstalige muziek.

Zo zingen Laura Lynn en Luc Steeno samen een duet. Ook Maartje Van Neygen brengt speciaal voor de gelegenheid een duet, samen met haar moeder Sanne. Christoff heeft een nieuw album uit en viert dat met een nieuw liedje en een medley van zijn beste nummers. Daarnaast verwachten Geena Lisa en Slongs Dievanongs op het podium in Antwerpen ook Bart Kaëll, SoulBrothers, Jo Vally, Willy Sommers, Sasha & Davy, Safi & Spreej, Samson en Gert, Axl Peleman en Will Tura.

Slongs Dievanongs laat zichzelf ook niet onbetuigd op het podium en Geena Lisa brengt vijf jaar na het afscheid van Yasmine een ode aan haar vriendin met Zeg me dat het niet zo is. De Romeo's zingen een Feest!-medley en Will Tura sluit 'Vlaanderen Muziekland' in stijl af met Vlaanderen mijn land.

Het hele concert wordt live uitgezonden op Eén, vanaf 20.25 uur.

Vlaanderen muziekland wordt gerealiseerd in samenwerking met Vlaanderen Feest!, de Vlaamse overheid en de gaststeden.

'Villa Politica'-special en Vlaamse speelfilm 'De Kus' op Canvas
'Villa Politica' brengt een special naar aanleiding van de Vlaamse Feestdag. Linda De Win volgt de plechtigheden in het Brusselse stadhuis tussen een pleiade van Vlaamse en Belgische hoog-waardigheidsbekleders. Ze maakt natuurlijk ook van de gelegenheid gebruik om na te gaan hoe het staat met de vorming van een Vlaamse en federale regering. Linda wordt geflankeerd door twee gastcommentatoren, Gui Polspoel en Rik Torfs. Vanaf 11.00 uur live op Canvas.

Om 20.40 uur is er 'De Kus', een film van Hilde Van Mieghem uit 2004. Zij speelt ook zelf een van de hoofdrollen, naast haar dochter Marie Vinck, Jan Decleir, Josse De Pauw e.a.
Marie Vinck werd voor haar rol bekroond met de Joseph Plateau-prijs voor Beste Actrice.
De film vertelt het verhaal van de 16-jarige Sarah (Marie Vinck), een mooi en getalenteerd meisje dat ervan droomt om een professionele ballerina te worden. Materieel komt ze niets tekort, maar van haar ouders krijgt ze weinig steun en genegenheid. Haar vader (Jan Decleir) is altijd met zijn werk bezig en haar moeder (Hilde Van Mieghem) vooral met zichzelf. Wanneer Sarah de knappe en sympathieke Vic (Fedja van Huêt) ontmoet, ziet ze in hem een zielsverwant. Maar Vic is niet wie hij lijkt te zijn...

20 jaar Pennenzakkenrock en Vlaamse karaoke bij Ketnet
Pennenzakkenrock, het grootste Vlaamse kindermuziekfestival, was dit jaar aan zijn 20ste editie toe. Dat werd gevierd met veel Vlaamse artiesten, onder wie Fabian, Ian Thomas, Slongs Dievanongs, Pieter & Lotte, De Romeo’s, Sam Gooris en natuurlijk ook de KetnetBand. Ketnet brengt er op de Vlaamse Feestdag verslag van uit, met optredens, interviews en sfeerbeelden. Wrappers Charlotte en Leonard presenteren. Vanaf 14.00 uur.

Ook Ketnet.be zet heel wat optredens van Vlaamse artiesten centraal. In de Ketnet-karaoke kunnen de kinderen ook zelf meezingen met de vele Vlaamse liedjes.

Vlaanderen Boven op de radionetten
Vlaamse muziek speelt een hoofdrol op de vijf radionetten van de VRT. Een overzicht:

Op Radio 1 brengen 'De Ochtend' (6.00 tot 9.00 uur) en 'Vandaag' (16.00 tot 18.00 uur) verslag uit van de toespraken en festiviteiten rond de Vlaamse Feestdag. 'De zomer van 2014' (9.00 tot 12.00 uur) heeft extra veel aandacht voor muziek van Vlaamse bodem.

En dat geldt zeker ook voor Radio 2 en MNM. Die spelen respectievelijk tussen 6.00 en 18.00 uur en tussen 6.00 en 16.00 uur zelfs uitsluitend Vlaamse producties.

Op Studio Brussel kleurt 'Was het nu 80, 90 of 2000?' (tussen 7.00 en 10.00 uur) helemaal Vlaams.

Ook Klara kijkt in eigen, Vlaamse boezem met muziek van Vlaamse componisten of muziek uitgevoerd door muzikanten van bij ons. Om het uur is er ook een getuigenis over het Vlaamse muziekleven door mensen als Hervé Niquet, Vitaly Samoshko, Assis Carreiro, Geertje Podevyn, Aviel Kahn, Raquel Andueza, Marco Beasly, Eckhard Cuntz (Duits ambassadeur) en nog vele anderen.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 3 logo

Het leven van Jelmer (21) wordt geportretteerd. Hij raakte onder invloed van xtc oververhit op het Amsterdam Dance Event. Samen met familie en vrienden blikken we terug op zijn bijzondere leven.

'Van de Wereld', om 21.20 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers