NOS presenteert plannen sportzomer

zaterdag 28 mei 2016

NOS Sport doet van vrijdag 10 juni tot en met zondag 10 juli van de eerste tot en met de laatste minuut via alle denkbare platforms live verslag van het EK voetbal in Frankrijk.

Met 24 deelnemende ploegen is het EK dit jaar groter dan ooit. Helaas zonder het Nederlands elftal, maar de NOS is er toch bij.


Alle 51 wedstrijden zijn rechtstreeks te volgen, via televisie (we zenden maar liefst 150 uur uit op televisie), radio, teletekst en natuurlijk via NOS.nl en de apps. Vanwege het ontbreken van Oranje, richt de NOS zich op nieuwe, andere verhalen. Verhalen van onze verslaggevers over de beste voetballers van Europa. En daarbij hebben we bijzondere aandacht voor onze zuiderburen, want de Belgen horen niet alleen bij de favorieten, ze spelen ook nog eens in een zeer boeiende poule en veel spelers genoten hun voetbalopleiding in Nederland. Verslaggever Bert Maalderink brengt de kijker dagelijks op de hoogte van het laatste nieuws rondom de Rode Duivels. En ook Tom Egbers begeeft zich in het spoor van de Belgen.

Live: alle 51 wedstrijden
Alle 51 wedstrijden zijn live te zien op NPO 1. Onze vaste voetbalcommentatoren (Frank Snoeks, Jeroen Grueter, Jeroen Elshoff, Jan Roelfs, Arno Vermeulen en Philip Kooke) verzorgen vanuit de stadions in Frankrijk het commentaar. Het live verslag van de duels van 15.00 en 18.00 uur wordt omlijst met een voor- en nabeschouwing met een analist. Tussen deze twee vroege wedstrijden in – zo rond de klok van 17.15 uur – is er ruimte voor het laatste EK-nieuws en voor reportages van de NOS-verslaggevers uit Frankrijk: Jeroen Stekelenburg en Angelo Terwiel bedienen het noorden van Frankrijk en Matthijs Weststrate en Joep Schreuder zijn in het zuiden.

'NOS Studio France'
Op prime-time volgt 'NOS Studio France', waarin uiteraard de 21.00 uur-wedstrijd centraal staat. In de studio in Hilversum laten Henry Schut en sidekicks Hugo Borst en Rafael van der Vaart samen met andere gasten, waaronder analisten Bert van Marwijk, Youri Mulder, Co Adriaanse, Pierre van Hooijdonk en Daniel de Ridder, hun licht schijnen over ‘the match of the day’. Tom Egbers, Joep Schreuder of Jeroen Stekelenburg zijn afwisselend in het speelstadion voor de laatste updates en interviews met de hoofdrolspelers.

Hoewel zijn voetballende naamgenoot niet in actie komt op het EK, is teckel Messi weer van de partij. Tijdens het WK van twee jaar geleden heeft de huiskamerhond van de NOS heel veel harten gestolen en hij hoort er gewoon bij.

'NOS Studio France' begint rond de klok van half 9, na het 'NOS Journaal' van 20.00 uur, en gaat na de wedstrijd door tot tegen middernacht. De eerste uitzending op 10 juni is echter een extra lange editie vanaf 19.00 uur (met om 20.00 uur een onderbreking voor het 'NOS Journaal'), met onder andere een uitgebreide reportage over de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers en zijn team, die wel zullen optreden tijdens dit EK.

Voor deze reportage volgde verslaggever Tom Lagerberg Team Kuipers achter de schermen bij de Bekerfinale.

EK Opening live op NPO 1
Voor het eerst wordt het EK voetbal geopend met een concert. Aan de voet van de Eiffeltoren in Parijs zal de Franse DJ David Guetta het EK op donderdag 9 juni officieel openen. Hij maakte ook de soundtrack voor dit EK. Het concert wordt tussen 22.50 en 23.50 uur uitgezonden op NPO 1. Dione de Graaff neemt, vanuit de studio in Hilversum, de presentatie van deze uitzending voor haar rekening.

EK in het NOS Journaal
Ook NOS Nieuws zal het EK niet onopgemerkt voorbij laten gaan, want een EK brengt meer met zich mee dan alleen voetbalwedstrijden. Veiligheid is bijvoorbeeld een belangrijk thema. Verder zal vanaf 10 juni dagelijks een sportblok deel uitmaken van het late 'NOS Journaal', met het laatste sport- en EK-nieuws.

Radio
Deze heel lange sportieve zomer kan de luisteraar terecht bij 'NPO Radio 1 Sportzomer', het programma van de gezamenlijke omroepen dat tijdens het EK voetbal (en de Tour de France) dagelijks dertien-en-een-half uur in de lucht is, van 09.30 tot 23.00 uur. Gedurende de dag zijn er reportages te horen van verslaggever Edwin Cornelissen vanuit Frankrijk, er zijn rubrieken (Frits Spits over taal en sport bijvoorbeeld, of de Oranje-camper die achter het Belgische nationale elftal aan reist) en er zijn studiogasten.

De bekende NOS-commentatoren doen verslag van de wedstrijden (om 15.00, 18.00 en 21.00 uur), terwijl NOS-presentatoren (Jeroen Stomphorst, Lara Rense, Robbert Meeder en/of Mark Visser) in Hilversum achter de microfoon zitten. ’s Avonds zijn mensen te gast die een speciale
band hebben met de landen die op dat moment spelen. Dat kan een Nederlandse expat zijn die
daar woont en/of werkt, of juist een buitenlander die naar Nederland is verhuisd.

NOS.nl en de NOS-app
Via de NOS-app en op de speciale EK-website NOS.nl/ek2016 vind je niet alleen 24/7 het laatste EK-nieuws en de samenvattingen van de wedstrijden, maar ook veel extra materiaal zoals het speelschema en een extra livestream.

Live pagina met extra stream
Tijdens de wedstrijden vind je op een aparte pagina, naast de ‘officiële’ stream, een extra livestream met aanvullende beelden van de wedstrijd. Dezelfde wedstrijd, maar vanuit een andere hoek. Voordat de wedstrijd begint zie je via deze stream bijvoorbeeld de aankomst van de spelersbus.

Verder vind je op de ‘live-pagina’ de opstelling, real-time statistieken en een liveblog.

NOS-app: alle wedstrijden live
Niet op tijd thuis voor een wedstrijd? Via de NOS-app kun je altijd en overal de livestreams van
alle wedstrijden en onze uitzendingen volgen. In verband met de rechten zijn de uitzendingen met wedstrijdbeelden alleen in Nederland te bekijken.

EK Atletiek 6-10 juli 2016
Precies in de laatste week van het EK voetbal, die overlapt met de eerste week van de Tour, vindt ook het EK Atletiek plaats in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Als hostbroadcaster zorgt de NOS ervoor dat de hele wereld dit EK kan volgen. De NOS is vaker hostbroadcaster bij sportevenementen, maar deze klus is wel heel groot: veel verschillende onderdelen, veel wedstrijden tegelijk en ook nog eens een aantal sporten op het Museumplein. Het is een operatie vergelijkbaar met de Elfstedentocht, maar dan vijf dagen lang.

In totaal zijn 330 mensen betrokken bij de verschillende uitzendingen en voorbereidende werkzaamheden. Acht regiewagens en 77 camera’s moeten de verschillende disciplines coveren.

Verder komen 22 televisie- en radioteams uit verschillende landen op bezoek om hun eigen programma’s te maken.

Het EK Atletiek is van 6 tot en met 10 juli te volgen via extra uitzendingen van NOS Studio Sport.

De presentatie is in handen van Jeroen Stomphorst en Sjoerd van Ramshorst en het commentaar bij de wedstrijden komt van Léon Haan en Stefan Verheij. Vanzelfsprekend wordt
het EK uitgebreid gecoverd via flitsen op NPO Radio 1 (én op zaterdag een live uitzending vanuit Amsterdam), via teletekst en met streams en het laatste nieuws op NOS.nl en de NOS-app.

NOS Studio Sport EK Atletiek
6 juli, 17.00-20.00 uur, NPO 2
7 juli, 17.00-20.20 uur, NPO 2
8 juli, 18.00-22.15 uur, NPO 2
9 juli, 19.00-22.15 uur. NPO 2
10 juli, 9.20-11.15 uur, NPO 1 en 16.35-19.10 uur, NPO 2

Tour de France, 2-24 juli 2016
Als het EK voetbal in de laatste fase is beland, start ook de Tour de France. De negen dagen
overlap tussen het EK en de Tour heeft enkele consequenties voor de programmering. De Tour is ook dit jaar rechtstreeks te volgen via 120 uur televisie en natuurlijk ook via radio, teletekst, NOS.nl en de NOS app. En met twee oude bekenden: het NOS Tourjournaal en De Avondetappe.

Alle 21 etappes live
Alle 21 etappes zijn ’s middags rechtstreeks te volgen op NPO 1 en via NOS.nl en de NOS-app. Met het vertrouwde commentaar van Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot. Na afloop, ruwweg tussen 17.30 en 18.00 uur, volgt een nabeschouwing met deskundigen en renners. Dione de Graaff staat aan de finish met een analist (een van de vier vaste ‘wegkapiteins’: Danny Nelissen, Marijn de Vries, Rob Harmeling en Thijs Zonneveld) en spreekt met de hoofdrolspelers.

Terug van weggeweest: het 'NOS Tourjournaal'
Kijkers die de etappe niet live hebben kunnen zien kunnen om 19.30 uur terecht op NPO 1 voor
het 'NOS Tourjournaal', dat na een jaar afwezigheid terugkeert. Het programma met
reacties, interviews en een uitgebreide samenvatting van de etappe is vanaf zaterdag 2 juli
dagelijks om 19.30 uur te zien.

Ook terug van weggeweest: 'De Avondetappe'
Naast het NOS Tourjournaal is ook 'De Avondetappe' na een jaar van afwezigheid terug. Dione de Graaff en Herman van der Zandt gaan samen de nieuwe versie van het late avondprogramma van de NOS tijdens de Tour de France presenteren. Een Tourprogramma dat in 2016 iedere avond live vanuit Frankrijk komt. Dione en Herman ontvangen gasten (onder wie de eerder genoemde wegkapiteins) en schakelen live naar verslaggever Kees Jongkind die bij de rennershotels staat en praat met etappewinnaars, opvallende ploegleiders en/of uitvallers. Verder wordt de etappe van die dag net even anders samengevat, zijn er reportages en keert ook de rebus terug.

Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport: 'Afgelopen zomer hebben we 'NOS Studio Tour'
gemaakt. Een fris en nieuw programma, iedere avond om 19.00 uur. Bovenop de koers en met
het zweet nog op het voorhoofd. Dat programma deed het goed. 'NOS Studio Tour' had mooie
kijkcijfers, kende veel leuke, nieuwe elementen, maar we misten soms wat sfeer, het echte
Frankrijkgevoel. Dat willen we terug. Dus zullen we weer bovenop op de koers zitten en gaan we een flinke dosis couleur locale toevoegen. En ja, daarvoor moet je toch echt in Frankrijk zijn.'

Dione: 'Ik kijk er nu al naar uit om weer naar Frankrijk te gaan. Ik heb vorig jaar mogen ervaren hoe het is om drie weken lang met je neus bovenop de koers te zitten en samen met het Tourteam dat gevoel over te brengen op de kijker. Dat is het mooiste wat er is! En samen met Herman, die niet alleen een fijne collega is met wie ik kan lezen en schrijven, maar met wie ik ook de liefde voor de wielersport deel.'

Ook Herman staat te popelen: 'Wat mij betreft is het nu al juli. Ik kan niet wachten om samen met Dione en de rest van de equipe de Tour in te duiken. Een heerlijk wielerprogramma op de late avond, met een zomers gevoel, fietsen én Frankrijk. Mais oui!'

Op EK-speeldagen zal 'De Avondetappe' rond 23.30 uur beginnen, op andere dagen is dat 22.10 uur. Alle dagen op NPO 1.

Radio
'NPO Radio 1 Sportzomer' zendt dus uit van 09.30 tot 23.00 uur, maar begint eenmaal de Tour,
dan is het tijdblok tussen 14.00 en 18.00 uur ingeruimd voor 'Radio Tour de France'. Met de
zomerse muziek, de tunes en de jingles, met NOS-verslaggevers Sebastiaan Timmerman (op de motor) en Gio Lippens (bij de finish), met Robbert Meeder als de vertrouwde stem vanuit de studio in Hilversum en met een nieuwe deskundige voor de analyses: Maarten Tsjallingii. 's Avonds wordt met gasten teruggeblikt op de etappe.

NOS.nl en NOS-app
Ook via NOS.nl en de NOS-app volg je de renners op de voet tijdens de Ronde van Frankrijk.
Op NOS.nl/tour worden de NOS-uitzendingen op radio en televisie live gestreamd. Ook zijn er
dagelijks een liveblog, nieuwsberichten, klassementen en reacties terug te vinden. Ook voor een overzicht van de etappes, met hoogteprofielen, kun je op de speciale Toursite van de NOS terecht.

NOS-app
De Tour de France altijd en overal bij de hand? Via de NOS-app kijk je alle etappes mee via de
livestream, ben je direct op de hoogte van het laatste nieuws en kijk je alle hoogtepunten en
uitzendingen terug.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers