Muzikale EO tv-special 'In Holland staat een Kerk' over 500 jaar protestantisme

maandag 30 oktober 2017

Ter gelegenheid van 500 jaar protestantisme zendt de Evangelische Omroep op dinsdag 31 oktober de muzikale tv-special 'In Holland staat een Kerk' uit om 20.30 uur op NPO 1.

De tv-uitzending laat zien wat 500 jaar Reformatie ons land heeft gebracht en hoe onze cultuur hierdoor is gevormd. Op de Laurenskerk in Rotterdam komen de verhalen van vijfhonderd jaar protestantisme tot leven door 3D-videomapping. 'In Holland staat een Kerk' is de eerste Nederlandse tv-productie die 3D-videomapping op deze schaal en in combinatie met televisie toepast. In de kerk is livemuziek van Stef Bos, Leona Philippo, het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. James Gaffigan, de Eric van Tijn Band, en het Kirsten Michel Choir. Jörgen Raymann neemt als cabaretier de kijker mee in hoe hij 500 jaar protestantisme beleeft. EO-presentator Andries Knevel trekt het land in en peilt hoe de Reformatie onze cultuur heeft gevormd.


Het begin van een beweging
Op 31 oktober 1517 spijkerde hervormer Maarten Luther 95 proteststellingen ten aanzien van de Katholieke Kerk op de deur van de Slotkapel in Wittenberg. Om deze reden staat 31 oktober ook wel bekend als 'Hervormingsdag'. De dag symboliseert het begin van een beweging, die zowel de kerk als de samenleving heeft veranderd. 'In Holland staat een Kerk' neemt de kijker mee terug in de tijd en laat zien hoe het protestantisme zich in de afgelopen 500 jaar heeft ontwikkeld, welke invloed het op ons land en onze cultuur heeft gehad en nog steeds heeft.

Statenbijbel
Eén van de hervormers tijdens 500 jaar protestantisme is Willem van Oranje. Hij wilde dat iedereen de waarde van het geloof kon ontdekken door zelf de Bijbel te lezen. Willem liet de Bijbel uit het Grieks en Latijn vertalen. Daarbij werkte hij naar een grote, sterke en welvarende natie in plaats van de verdeelde provinciën waarvan hij het hoofd was. Als iedereen dezelfde Bijbel kon lezen, zou er vanzelf dezelfde taal worden gesproken, dacht hij. En die taal zou het pad zijn naar ware eenheid. De nieuwe Statenbijbel was de bestseller van de 17e eeuw.

Schrijver Tommy Wieringa - in het programma in gesprek met Andries Knevel - over de Statenbijbel: 'Al onze uitdrukkingen komen hieruit. Onze taal is doordrenkt met wat er uit deze Statenvertaling naar voren is gekomen. Hier wordt het Nederlands geboren, door deze Statenvertaling. Wat is Nederland qua identiteit? Nou dit is het. Hier gebeurt het (wijzend naar de Statenvertaling).'

Gratis cd
Na afloop van de tv-uitzending op 31 oktober is het mogelijk om een gratis cd te bestellen via 500jaar.nl met muziek van 'In Holland staat een Kerk'.

500jaar.nl
'In Holland staat een Kerk' maakt onderdeel uit van de campagne 500jaar.nl. In deze campagne laat de EO zien dat na 500 jaar het protestantisme nog altijd een bron van inspiratie is. Naast de tv-special besteden meerdere EO-programma's uitgebreid aandacht aan de betekenis van 500 jaar protestantisme voor Nederland op radio, tv en online. Ook via het speciale online platform 500jaar.nl wordt zichtbaar: de beweging gaat door!

'In Holland staat een Kerk', dinsdag 31 oktober om 20.30 uur op NPO 1.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers