'De Pen en het Zwaard' met Fidan Ekiz nieuw bij de VARA

zaterdag 30 april 2016

'De Pen en het Zwaard' is een documentaireserie over journalisten, die strijden voor de waarheid in landen waar machthebbers hen tot zwijgen proberen te brengen.

Journalist Fidan Ekiz, zelf voormalig correspondent in Turkije, bezoekt deze journalisten. Ze wordt onderdeel van hun complexe en vaak avontuurlijke leven. De eerste aflevering op zondag 1 mei gaat over Turkije, het land dat nu voortdurend in het nieuws is omdat de persvrijheid er enorm onder druk staat.


Fidan: 'Journalisten in westerse landen doen hun werk in de regel zonder al te veel persoonlijke risico's. In veel landen is het slechter met ze gesteld. Juist in landen waar persvrijheid niet is gewaarborgd, spelen journalisten een essentiële rol. Zij laten zien waar de overheid faalt, omdat ze onrecht, corruptie en machtsmisbruik onthullen. Daardoor maken ze machtige vijanden en moeten ze soms grote gevaren trotseren. In 'De Pen en het Zwaard' krijgen we een heel bijzondere inkijk in de levens van deze moedige mensen.'

In elke aflevering staat een ander land centraal, zodat we zien op welke verschillende manieren journalisten gemuilkorfd worden:

- Afl. 1 op 1 mei: in Turkije worden kritische journalisten aangeklaagd en worden oppositionele media gesloten.
- Afl. 2 op 8 mei: in Oeganda, waar corruptie en willekeur heersen, worden journalisten bedreigd en door ingehuurde boeven in elkaar geslagen.
- Afl. 3 op 15 mei: in Colombia ontmaskeren journalisten criminele bendes, omdat de overheid machteloos is.
- Afl. 4 op 22 mei: in Myanmar controleren burgerjournalisten de militaire regering zo effectief, dat democratische veranderingen onvermijdelijk worden.
- Afl. 5 op 29 mei: in Rusland worden onafhankelijke journalisten gemarginaliseerd door een cynisch propaganda-apparaat.
- Afl. 6 op 5 juni: in Hong Kong worden kritische journalisten tot zwijgen gebracht door de oprukkende invloed van rood China.

Presentatie: Fidan Ekiz
Idee, samenstelling en regie: Kees Schaap

'De Pen en het Zwaard' is een coproductie van Episode One en de VARA.

'De Pen en het Zwaard' is mede tot stand gekomen dankzij Free Press Unlimited, de Stichting Democratie en Media en het CoBo Fonds.

'De Pen en het Zwaard', vanaf 1 mei zes weken lang op zondagavond om 20.15 uur bij de VARA op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers