'EO 3Doc Hemelbestormers' in premiere op IDFA en eind december bij de EO

woensdag 1 oktober 2014

Documentairemaker Geertjan Lassche komt op het IDFA in november met een nieuwe extreme film: hij reist mee met een Himalaya-expeditie.

Op maar liefst 7 kilometer hoogte komt de groep in problemen en ontvouwt zich een spannend en ongelooflijk verhaal, met ongekende beelden, intrige en schurende personages. De IDFA selectie keek de film 'op het puntje van de stoel'. De première is in november op het IDFA Amsterdam. De documentaire wordt eind december in verkorte vorm uitgezonden door de EO en de VRT.


Voor 'Hemelbestormers' gaat Geertjan Lassche 7 weken embedded mee met TeamWilco van beroepsavonturier Wilco van Rooijen. Afgelopen april proberen hij en tien anderen de Cho Oyu te beklimmen, de op vijf na hoogste berg ter wereld. Op deze berg kwamen bij eerdere expedities twee Nederlandse klimmers om het leven. Voor Van Rooijen is het de eerste 'achtduizender' na het drama op de K2 in 2008 waarbij hij zwaar bevriezingsletsel opliep.

Een week voor het begin van de Cho Oyu-expeditie komen 14 sherpa's om bij de Mount Everest (naast de Cho Oyu); het wordt het grootste klimdrama in de geschiedenis van de Himalaya. Het is een voorbode van een opstapeling van problemen die zich voor de camera afspeelt. Omdat de echte morele dilemma's zich pas hoog op de berg afspelen, waarbij filmen door gebrek aan zuurstof bijna onmogelijk is en documentairemaker Lassche onervaren was in de bergsport, volgde hij een half jaar lang intensieve trainingen.

Geertjan Lassche was eerder embedded bij Korps Mariniers (De Uitverkorenen, IDFA 2012), over de vloer bij Thomas Dekker (Niemand Kent Mij, 2011) en het artsenteam van de Intensive Care van het Erasmus MC (Van Leven Ga Je Dood, 2007). Lassche probeert in aansprekende decors en onder extreme omstandigheden vast te leggen hoe mensen reageren op spannende dilemma's. Lassche is ook bekend van documentaires als De Boer Die Zou Gaan Emigreren (IDFA 2008) en Zwart IJs (2014).

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers