Froukje de Both rekent af met jarenlange doodsangst voor tandarts in 'Gênante Tanden'

zondag 29 mei 2016

In het nieuwe RTL 4-programma 'Gênante Tanden', te zien vanaf 30 mei om 21.30 uur, volgt presentatrice Froukje de Both elke aflevering mensen met ernstige gebitsproblemen.

Meer dan 800.000 Nederlanders zijn zo bang voor de tandarts, dat ze er nooit heen gaan. De gevolgen zijn soms niet te overzien. Een slechte mondgezondheid kan gevolgen hebben voor de algehele gezondheid en andersom geldt dat ook. Daarnaast raken mensen met een slecht gebit vaak ook in een sociaal isolement. Ze schamen zich zo erg, dat ze niet meer werken en zelfs geen boodschappen meer doen.


Onder leiding van hoofdtandarts Joris Muris bepaalt een team van experts een behandelstrategie, terwijl Froukje probeert te ontdekken hoe het zover heeft kunnen komen. Na de ingrijpende behandeling ondernemen de kandidaten met een stralende lach iets wat zij jaren niet meer durfden, zoals uit eten met familie en/of vrienden.

Zo heeft onder anderen de 49- jarige Ans geen voortanden meer, maar bakt deze zelf van fimo klei. Dit heeft een grote impact op haar leven. Ze kan niet meer gewoon eten, durft niet te lachen en komt nog maar zelden buiten. De situatie is zo erg dat ze tijdens een sollicitatie direct werd afgewezen vanwege haar tanden. Voor de kandidaten in het programma is een mooi en gezond gebit life changing, maar de drempel om deze stap te zetten is torenhoog.

Naast een hoofdcase komen in elke aflevering ook een aantal kleinere en voor veel mensen herkenbare behandelingen aan bod. Marie- Anne van Lexmond is als zelfstandig mondhygiëniste aan het programma verbonden. Zij geeft tips en trics voor een goede mondverzorging en volgt in het item ‘Holland Poetst’ de mondverzorging van families bij wie camera’s in de badkamer zijn geïnstalleerd.

'Gênante Tanden' wordt geproduceerd door TIN CAN in samenwerking met het Fonds Mondgezondheid, het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), de gezamenlijke faculteiten tandheelkunde van de VU en de UvA.

'Gênante Tanden', vanaf maandag 30 mei om 21.30 uur bij RTL 4.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Musical Awards Gala 2024' (AVROTROS)

Naast de feestelijke uitreiking van de awards, krijgen we ook een voorproefje van musicals die nu en komend seizoen in de Nederlandse theaters te zien zijn. Niet alleen de bekende musicals, maar ook nieuwe musicals passeren de revue. Van het betoverende 'Frozen de musical' tot het epische drama '40-45, de musical'.

'Musical Awards Gala 2024', om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers