Grote herstructurering op til bij publieke regionale omroepen

vrijdag 29 mei 2015

Eén efficiënt georganiseerd mediabedrijf, dat staat voor goede en betrouwbare journalistiek en voor aansprekende programma's, toegespitst op de leefwereld van het publiek.

Dat is de kern van het voorstel dat de regionale omroepen hebben aangeboden aan staatssecretaris Dekker. Een slagvaardige structuur leidt er toe dat alle energie kan worden gestopt in de kerntaak van de moderne regionale omroep: informeren, bijdragen aan de identiteit, versterken van het journalistieke landschap en zo inwoners in staat stellen om als kritische burger deel uit te maken van de maatschappij. De ingrijpende herstructurering zorgt er ook voor dat de regionale omroepen  de bezuinigingstaakstelling van € 17 miljoen uit het regeerakkoord wegwerken. Dat gaat wel ten koste van 150 tot 180 banen.


Het publiek voorop
De regionale omroepen vormen zich in hun voorstel om tot het nieuwe publiek regionale mediabedrijf. De regionale omroep blijft de hoogste prioriteit geven aan de programmatisch-journalistieke ambities en zet het publiek daarbij voorop. Met nieuws, informatie en cultuur draagt de regionale omroep er aan bij dat inwoners goed geïnformeerd zijn, hun omgeving en cultuur herkennen, kritisch kunnen participeren en volwaardig deel kunnen uitmaken van die samenleving.

Een compacte en efficiënte regionale omroep
De regionale omroep wordt in de toekomst bestuurd door één bestuur dat op basis van een concessie van de Rijksoverheid het gezamenlijke beleid maakt én uitvoert; nu doen de dertien regionale omroepen dat nog allemaal apart. De algemene strategie, personeels- en financiële zaken, sales en marketing en de techniek worden omroep-overstijgend georganiseerd en in vijf clusters van omroepen uitgevoerd. Dit leidt tot de bezuiniging die het Rijk de regionale omroepen heeft opgelegd maar ook tot een verlies van 150 tot 180 banen.

Dertien autonome redacties die in principe geleid worden door dertien hoofdredacties zijn verantwoordelijk voor de inhoudelijke uitvoering van de publieke media-opdracht. Op deze wijze is de verankering met de regio gewaarborgd en kunnen samenwerkingsverbanden op maat in de regio worden aangegaan.

Jack de Vries, voorzitter van het bestuur van ROOS: 'Het voorstel heeft de unanieme instemming van alle dertien omroepen die daarmee kiezen voor deze nieuwe structuur en toekomst van de regionale omroep. We willen het zo snel mogelijk uitvoeren om ons vervolgens weer geheel te kunnen richten op waar we voor op aarde zijn: het verzorgen van een goed media-aanbod voor en over de regio.' De Vries roept de staatssecretaris op om snel een besluit te nemen: 'Dat is nodig om met de uitwerking aan de gang te gaan en om draagvlak te houden van omroepen en provincies.'

In een eerste reactie laat staatssecretaris Dekker weten dat hij tevreden is dat de regionale omroepen een gezamenlijk toekomstvisie presenteren waarin meer wordt samengewerkt.  Dekker: 'Het uitgangspunt van het plan is dat de bezuinigingen niet ten koste gaan van de kwaliteit van de programma's. Ik vind het een goede keuze dat kijkers en luisteraars zo veel mogelijk worden ontzien, want voor veel mensen is de regionale omroep een belangrijke en betrouwbare bron van informatie.' Wel wil de staatssecretaris goed bestuderen of de voorgestelde veranderingen in de organisatiestructuur van de regionale omroepen ook de beste oplossing is voor de toekomst.

Persbericht ROOS
http://www.roosrtv.nl

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraïense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers