Maximaal 10 omroepen vanaf 2016

zondag 4 augustus 2013

De bezuinigingen bij de Publieke Omroep zijn ondertussen definitief in kaart gebracht. Vanaf 2016 zijn er nog maar 10 publieke omroepen. De kleine levensbeschouwelijke zendgemachtigden verliezen hun plek in het bestel.

Vanaf 2016 bestaat het publieke omroepbestel nog uit maximaal 10 omroepen. Dat zijn de drie fusieomroepen TROS-AVRO, VARA-BNN en KRO-NCRV, drie zelfstandige omroepen EO, VPRO en MAX en de twee taakomroepen NTR en NOS. Voor de kleine levensbeschouwelijke omroepen IKON en RKK stopt het verhaal in Hilversum. WNL en PowNed blijven aspirant-omroep tot 2020.


De omroepen snoeien, voor het zover is, nu al in hun programmering. Zo zijn er heel wat programma's die vanaf 2014 niet meer terugkeren. De meest opvallende daarvan zijn ondermeer 'Strictly Come Dancing' (AVRO) en 'Wat Weet Nederland' (EO). Op Nederland 2 zetten KRO en NCRV 'Debat op 2' stop, maar dat zou niets met de bezuingingen te maken hebben. Vanaf september zendt de fusieomroep namelijk een dagelijkse talkshow uit met Eva Jinek en Sven Kockelmann. AVRO-TROS zegt de programmering grotendeels te kunnen behouden, maar bij BNN vrezen ze wel voor het verlies van enkele programma's. Welke dat zijn, kunnen ze nog niet bevestigen.

Ook op de radio verdwijnen programma's. Zo schrapt de VPRO op Radio 1 onder anderen de documentaire uitzendingen 'Studio Idzerda' en 'Plots'.

Door al deze maatregelen zou de Publieke Omroep tegen 2016 structureel 200 miljoen euro moeten gaan bezuinigen. Volgens het regeerakkoord moeten de publieke omroepen vanaf 2016 ook 100 miljoen euro minder per jaar gaan besteden.

Bron: ad.nl


Lees ook:
WNL en Powned krijgen ademruimte van vijf jaar

DOSSIER: Bezuinigingen Publieke Omroep

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers