Nieuwe serie 'Het Instituut': Testosteron

woensdag 19 oktober 2016

Donderdag starten NTR en BNN op NPO 1 met de achtdelige serie Het Instituut, met Joep van Deudekom, Rob Urgert en Sophie Hilbrand. Wetenschappelijk onderzoek naar dingen die je altijd al wilde weten, waarvan je niet eens wist dat je ze wilde weten en die je misschien ook niet eens had willen weten. In aflevering 1: Testosteron.

Dat testosteron van grote invloed is op menselijk gedrag is bekend. Maar kunnen we meten hoe groot die invloed is? Joep en Rob Urgert proberen het uit te zoeken in een aantal niet-alledaagse experimenten. In een bijzonder en volstrekt nieuw spel wordt allereerst getest of mannen meer risico nemen als er mooie vrouwen in de buurt zijn. Daarna wordt in een competitie sumoworstelen, geleid door de Nederlands kampioen in deze sport, gekeken wat winnen en verliezen doet met je testosteron. Joep en Rob schrikken ook niet terug voor een heel controversieel experiment: kun je meten of iemand homo is? En ook dat heeft een connectie met testosteron. En naast al dit machtsvertoon wordt er ook nog eindelijk een definitief antwoord gegeven op de vraag: hoeveel technieken bestaan er eigenlijk om een tompouce te eten?


Over de serie
Wat gebeurt er als je een voormalige kazerne ombouwt tot een wetenschappelijk instituut, er 100 mensen in opsluit en vervolgens Joep van Deudekom en Rob Urgert op ze loslaat? Dat zien we in de nieuwe achtdelige serie 'Het Instituut' (NTR/BNN). Ter geruststelling: Joep en Rob worden enigszins in toom gehouden door de meelevende Sophie Hilbrand.

Is het mogelijk om te meten of iemand homo is? Kun je, als je live Call of Duty speelt, zien of iemand racistisch is? Hoeveel technieken bestaan er om een tompouce te eten en wat is de beste? Zijn mensen met een tatoeage dommer of denken we dat alleen maar? En hebben vruchtbaar uitziende dansers ook beter zaad?

Afgesloten van de buitenwereld worden 100 proefpersonen, een doorsnede van de Nederlandse bevolking, een week lang onderworpen aan tientallen psychologische, sociale en fysieke experimenten en onderzoeken. Een feest voor de onderzoekers, een onvergetelijke ervaring voor de 100 deelnemers.

Wetenschappelijk onderzoek naar dingen die je altijd al wilde weten, waarvan je niet eens wist dat je ze wilde weten en die je misschien ook niet eens had willen weten. 'Het Instituut'!

Afleveringen:

1 Testosteron
2 Discriminatie
3 Humor
4 Politieke voorkeur
5 Vooroordelen
6 Ruiken
7 Generation Games
8 Afscheid

'Het Instituut', vanaf 20 oktober elke donderdag om 21.30 uur op NPO 1.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers