Presentator Kefah Allush op zoek naar vergeten volken in 'zijn' Midden-Oosten

zondag 24 juli 2016

Deze zomer herontdekt EO-presentator Kefah Allush het Midden-Oosten door op zoek te gaan naar vergeten volken en mysterieuze culturen. Vanaf zijn eigen geboortegrond, het Palestijnse Nablus, reist hij naar de bakermat van het christendom; de vlakte van Ninevé in Irak.

In de eerste aflevering van Van Nablus naar Ninevé bezoekt Kefah de Samaritanen op de Westelijke Jordaanoever. Dit kleine volk vecht met onorthodoxe methoden voor haar voortbestaan.


'Deze reisserie laat een heel andere en onbekende kant zien van het Midden-Oosten. Want tussen alle conflicten en oorlogen leven mensen waar bijna niemand nog het bestaan van kent. In deze serie ga ik op zoek naar die mensen en hun verhalen. En stuit daarbij op vergeten en eeuwenoude volken die op allerlei manieren in hun voortbestaan worden bedreigd. Maar het fascinerende is dat ze allemaal een onbreekbare wil hebben om te overleven', vertelt Kefah.

Barmhartige Samaritaan
Als Kefah als kind nog in Nablus woont, hoort hij al wel eens verhalen over de Samaritanen die op een nabijgelegen berg wonen. En het bekende bijbelverhaal schetst het beeld van de barmhartige Samaritaan. Maar pas op deze reis leert Kefah dit volk echt kennen. En ontdekt ook een minder barmhartige kant van deze kleine gemeenschap. De Samaritanen tellen nog maar zo'n 800 zielen. Wie de gemeenschap verlaat, kan dan ook op weinig sympathie rekenen. Zo ontmoet Kefah zangeres Sofi Tsedeka. Zij vertelt hoe haar hele familie is verstoten nadat zij de gemeenschap verliet.

In de strijd om het voorbestaan moeten de hogepriesters van dit volk de teugels soms toch wat laten vieren. Om het tekort aan Samaritaanse vrouwen op te lossen, is het sinds enkele jaren toegestaan te trouwen met buitenlandse vrouwen. Het is een revolutie voor de kleine, gesloten gemeenschap. Door de komst van enkele bruiden uit Oost-Europa zijn de eerste hoogblonde Samaritaanse kindjes inmiddels geboren. Maar vormen deze import-bruiden echt een nieuw begin voor het Samaritaanse volk. Of is dit 'bloed van buiten' juist het begin van het einde...?

Blind date
Naast de zesdelige reisserie lanceert de EO de interactieve online documentaire 'Blind Date'. Daarin kunnen de bezoekers van de site twee geblinddoekte mensen aan elkaar koppelen. De één is een Nederlander, de ander komt uit een volk in het Midden-Oosten. Ze hebben elkaar nog nooit gezien of gesproken. Wat gebeurt er als de internetbezoeker ze aan elkaar koppelt en de blinddoek afgaat? En er een gesprek ontstaat over seks, God, geluk, dood, familie en Nederland. De online documentaire is vanaf 25 juli te zien op http://blinddate.eo.nl.

'Van Nablus naar Ninevé', vanaf maandag 25 juli om 21.15 uur bij de EO op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers