Prominenten Groot Dictee der Nederlandse Taal bekend

zondag 4 december 2016

Presentatrice en DJ Eva Cleven ('Het Klokhuis' en FunX), schrijver en journalist Alexander Münninghoff, Tweede Kamerlid Sadet Karabulut (SP), striptekenaar Jean-Marc van Tol (Fokke & Sukke), volleybalster Debby Stam (Nederlands international) en columnist en journalist Sheila Sitalsing, behoren dit jaar tot de Nederlandse prominente deelnemers van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

De jaarlijkse spellingtoets wordt zaterdag 17 december uitgezonden bij de NTR op NPO 2. Het wordt weer een strijd tussen Nederland en België, waarbij in de finale, de beste speller van de Volkskrant een team vormt met de beste prominente Nederlander en de beste speller van De Morgen vormt een team met de beste Vlaamse prominent. In de finale worden er weer tien moeilijke woorden gespeld en het team dat de minste fouten maakt, is de winnaar van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2016.


De dicteetekst wordt dit jaar geschreven door de Nederlandse auteur A.F.Th. van der Heijden. De jury bestaat uit voorzitter Annemarie Jorritsma, Ludo Permentier en de schrijver van het dictee A.F.Th. van der Heijden. De presentatie is in handen van Philip Freriks en Freek Braeckman.

Na afloop van de uitzending verzorgt de redactie van het Groot Dictee, samen met een taaldeskundige, een Q&A op Twitter via #grootdictee.

De Nederlandse prominenten zijn:
Eva Cleven (presentatrice 'Het Klokhuis' en DJ FunX), Hef (rapper, 3x winnaar State Awards), Gabrielle Hoppenbrouwers (Officier van justitie OM Amsterdam), Klaas van Kruistum (televisiepresentator 'Zapplive' en 'Checkpoint'), Sadet Karabulut (Tweede Kamerlid SP), Alexander Münninghoff (schrijver, journalist en winnaar Libris Geschiedenis prijs), Bert Natter (uitgever en schrijver), Gustaaf Peek (schrijver 'Goding, held'), Aafke Romeijn (singer-songwriter en journalist voor o.a. Vrij Nederland) Jan Roos (lijsttrekker VNL, journalist), Loretta Schrijver (televisiepresentatrice en oud-nieuwslezeres RTL), Sheila Sitalsing (columnist en journalist, winnaar Heldringprijs 2013), Debby Stam (international Nederlands damesvolleybalteam), Jean-Marc van Tol (Striptekenaar o.a. Fokke & Sukke), Anna Woltz (kinderboekenschrijfster en winnaar van de Gouden Griffel 2016).

De Vlaamse prominenten zijn:
Ruth Beeckmans (actrice en sidekick van Gert Verhulst), Kristien Bonneure (radiojournalist van o.a. 'Bonus'), Michaël Borremans (kunstenaar/schilder met werk in grote musea), Toni Coppers (misdaadauteur), Joris Hessels (televisiemaker, acteur en host 'Radio Gaga'), Tessa Kerre (kliniekhoofd hematologie UZ Gent, onderzoek immunotherapie), Lidewij Nuitten (reporter o.a. 'Mijn Straat', 'Iedereen Beroemd'), Marnix Peeters (auteur, columnist Humo en De Morgen), Els Pynoo (zangeres, frontvrouw Vive la Fête), Mohamed Ridouani (schepen van Leuven, speerpunt het klimaat), Emmanuel Stockbroekx (hockey-international, zilver Olympische Spelen in Rio), Wouter Torfs (CEO schoenen Torfs), Dominique Van Malder (theater- en televisiemaker, acteur en host 'Radio Gaga'), Sarah Vandeursen (televisiemaker, te zien in 'Geubels en de Idioten'), Judith Vanistendael (maker van beeldromans).

'Het Groot Dictee der Nederlandse Taal', zaterdag 17 december om 20.25 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers