Wie overleeft moordende concurrentie en wint 'De Pennen Zijn Geslepen'?

woensdag 26 oktober 2016

Wie heeft het meeste talent om een thriller te schrijven? Wie overleeft de moordende concurrentie tijdens deze literaire competitie? In het nieuwe AVROTROS-programma 'De Pennen Zijn Geslepen' strijden zeven bekende Nederlanders met schrijversambitie tegen elkaar.

Zij gaan op zoek naar hun duistere kant om tot een spannende thriller te komen. Kruipen in de huid van moordenaars, verdiepen zich in moordwapens en bezoeken crime scenes. Met hulp van literair agenten Paul Sebes en Willem Bisseling en bestsellerauteur Saskia Noort ontdekken zij alle aspecten van het schrijversvak.


Het schrijven van een thriller vereist meer dan alleen schrijftalent. Een beeldende fantasie, het vermogen om jezelf bloot te geven en research zijn belangrijke ingrediënten. Monic Hendrickx (actrice), Gerda Havertong (theatermaakster), Arnold Karskens (oorlogsjournalist), Hans Ubbink (modeontwerper), Steven Pont (ontwikkelingspsycholoog), Tinkebell (kunstenares) en Kees Moeliker (bioloog en directeur Natuurhistorisch Museum in Rotterdam) maken in de eerste aflevering meteen al kennis met de wereld van moord en doodslag.

Voor hun eerste opdracht, een geloofwaardige moord beschrijven in 750 woorden, ontmoeten zij een vrouw die ooit iemand met meerdere messteken om het leven heeft gebracht en haar straf inmiddels heeft uitgezeten. Wat was haar motief? Wat voelde zij op het moment van de daad? De thrillerschrijvers in spe vragen haar het hemd van het lijf op zoek naar inspiratie voor hun verhaal. Daarnaast bezoeken zij een crime scene. Wat vertelt deze over de moord en de dader? Welk bewijsmateriaal is doorslaggevend? Een wapenexpert vertelt hoe je het juiste wapen kiest en wat belangrijk is bij een moordwapen. Daarnaast krijgen de kandidaten tijdens verschillende masterclasses en gesprekken handvatten van de jury die belangrijk zijn bij het schrijven van een verhaal.

Wie van deze zeven kandidaten weet al deze ervaringen het beste om te zetten in woorden en daarmee kans te maken op het daadwerkelijk schrijven en uitbrengen van een boek?

'De Pennen Zijn Geslepen', vanaf donderdag 27 oktober om 20.25 uur bij AVROTROS op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers