Radio 1 en Klara vieren 100 jaar Billie Holiday

zondag 29 maart 2015

Op 7 april zou de Amerikaanse zangeres Billie Holiday honderd jaar geworden zijn. In de aanloop naar die verjaardag vieren Klara en Radio 1 een van de meest invloedrijke artiesten uit de jazzgeschiedenis.

Samen met Kurt Overbergh, artistiek directeur van de AB, gaan de zenders op zoek naar de muzikale roots van Billie Holiday. Op 7 april zelf is er livemuziek.


Muzikale citytrip naar New York
In de aanloop naar de honderdste verjaardag van Billie Holiday op 7 april is er vanaf maandag 30 maart tot en met donderdag 2 april de vierdelige reeks 'Billie Holiday in New York' in 'Roxy' (20.00-23.00 uur) op Radio 1. Presentatrice Annelies Moons en AB-directeur Kurt Overbergh trokken naar The Big Apple, op zoek naar de mijlpalen uit Holidays periode in New York. Het resultaat is een radiofonische roadtrip met interviews, getuigenissen en veel muziek.

Billie's verjaardag: livemuziek van Dani Klein en Dez Mona
Op 7 april viert Radio 1 een eeuw Billie Holiday met de verjaardagsuitzending 'Billie Holiday at the Roxy' (20.00-23.00 uur), live vanuit studio Marconi op de VRT. Luc Janssen presenteert en selecteert de mooiste muziek van en verhalen over Billie Holiday. Dani Klein en Dez Mona brengen hulde aan Holiday met livemuziek.

Zeldzame opnames en unieke interviews
7 april is voor Klara dan weer het startschot van de radioreeks 'Billie's Birthday'. Tot 16 april duikt Rob Leurentop in het leven en oeuvre van de jazzzangeres. Naast de klassiekers laat hij zeldzame opnames en unieke interviews horen. En hij werpt een kritische blik op de mythevorming rondom Billie Holiday.

Ook Rob krijgt het gezelschap van Kurt Overbergh. Samen reconstrueren ze Billie's muzikale wortels en haar eerste stappen in de New Yorkse muziekscene. Daarnaast onderzoeken ze hoe de songs van Holiday beïnvloed werden door haar tumultueuze privéleven en de spanningen tussen blank en zwart in de VS.

Ook Martin Schouten, auteur van het eerste Nederlandstalige boek over Billie Holiday, is te gast. Hij gaat dieper in op Billie’s samenwerking met tenorsaxofonist Lester Young, het mooiste muzikale duo uit de jazzgeschiedenis.

Sopraan Claron McFadden reflecteert over Billie's unieke stem en haar impact op de muziekwereld vandaag.

'Billie Holiday in New York', van 30 maart tot 2 april in 'Roxy' (20.00-23.00 uur) op Radio 1. Met Annelies Moons en Kurt Overbergh

'Billie Holiday at the Roxy', op 7 april van 20.00 tot 23.00 uur op Radio 1. Met Luc Janssen.

'Billie's Birthday', van 7 tot 9 en van 13 tot 16 april tussen 17.00 en 18.00 uur op Klara. Met Rob Leurentop en Kurt Overbergh.

Persbericht Radio 1/Klara
http://www.klara.be
Meer artikels over Klara

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Bed & Breakfast' (foto: © Omroep MAX 2020)

In Noord-Brabant zijn we te gast bij Joys en Marco. Zij hebben een voorliefde voor het kroeg- én rock-'n-rollleven. Dit zie je dan ook duidelijk terug in hun B&B-kamers. Daarna is het de beurt aan Karin en Ralf om de gasten te ontvangen. Ook zij wonen in Noord-Brabant, maar dan wat meer landelijk. Yvonne en Hein mogen als laatste de deelnemers verwelkomen in hun bed & breakfast in Gelderland.

'Bed & Breakfast', om 20.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers