Dit nieuwsbericht komt van TV-Visie.be, de site voor Méér tv.
http://www.TV-Visie.beTV-Visie.be print-out : Gelderse verhalen in 'Wonderlijke wegen' Gelderse verhalen in 'Wonderlijke wegen'

27 april 2007

In het NCRV-programma 'Wonderlijke Wegen' van zaterdag 28 april vertelt Ernst Daniël Smid het bijzondere en waargebeurde verhaal van de Engelse prinses Cunera en de arme boerenvrouw Luyt Wortel. Het verhaal van Cunera speelt zicht af bij Rhenen, Luyt Wortel in Culemborg.

Cunera gaat in de 4e eeuw met 11.000 maagden op audiëntie bij de paus. Dat loopt fout af, op de terugreis wordt haar schip overvallen door bloeddorstige Hunnen. Cunera overleeft als enige de aanval en wordt uit het water gevist door koning Radboud. Hij neemt haar mee naar zijn kasteel in Rhenen waar ze als dank allerlei huishoudelijke taken op zich neemt. Dit leidt tot grote jaloersheid bij koningin Aldegonda. Zij wurgt Cunera, maar haar vreselijke daad komt uit. De koningin vlucht en stort zich van de Grebbeberg. Cunera krijgt een graf net buiten Rhenen. Dit heuveltje heet ook nu nog het Cuneraheuveltje.

Luyt Wortel leeft in de 17e eeuw in de sloppenwijken van Culemborg. Ze wordt in 1650 opgepakt, omdat ze voorop loopt in ‘het vrouwenoproer van Culemborg’. Samen met andere vrouwen komt ze in opstand tegen een belastingheffing van de Duitse graaf Van Waldeck-Pyrmont, de eigenaar van de stad. Wortel wordt aanvankelijk ter dood veroordeeld voor haar aandeel in de opstand, maar dit zet kwaad bloed bij de inwoners van Culemborg. Luyt Wortel krijgt pardon, maar ze wordt wel publiekelijk gegeseld en veroordeeld tot levenslange verbanning uit het graafschap Culemborg. Niemand heeft haar ooit nog gezien…

'Wonderlijke Wegen', zaterdag 28 april om 19.00 uur op Nederland 2.Persbericht NCRV

http://wonderlijkewegen.ncrv.nl
 


Berichten en artikelen van TV-Visie mogen op geen enkele wijze opnieuw verspreid worden, in welke vorm dan ook, zonder uitdrukkelijke toestemming en overeenstemming van de hoofdredactie. Zowel teksten, foto's, logo's, geluiden en illustraties komen van vrijwillige medewerkers. Alle materiaal wordt ons welwillend ter beschikking gesteld van de copyrighthouder(s), of werden van openbare bronnen van internet gehaald, waarbij TV-Visie getracht heeft met alle rechthebbenden contact op te nemen. Niet in alle gevallen hebben we kunnen nagaan of op de teksten, foto's, logo's en/of illustraties nog copyright rust. Diegenen die menen recht te kunnen laten gelden, worden verzocht om contact op te nemen met TV-Visie.