'Buch In De Bajes: Vrouwengevangenis' bij RTL 4

woensdag 16 april 2014

Het hoogste percentage vrouwelijke gevangenen van de Europese Unie staat op naam van Nederland. Daarbuiten is gemiddeld 4 procent van de gevangenen vrouw, in Nederland is dat maar liefst 7 procent.

Tijd voor Menno Buch om de grootste vrouwengevangenis van Nederland te bezoeken voor zijn programma 'Buch In De Bajes: Vrouwengevangenis'. In de Limburgse penitentiaire inrichting begeeft Menno zich maandenlang tussen de criminele dames in de leeftijd van 18 tot 80 jaar, allen achter slot en grendel voor uiteenlopende misdrijven, van mishandeling en oplichting tot drugshandel en moord.


Wat dreef deze vrouwen tot hun daad? Of zijn ze juist het 'slachtoffer'? Vanaf donderdag 17 april is 'Buch In De Bajes: Vrouwengevangenis' acht weken lang bij RTL 4 te zien.

Dat de realiteit in de vrouwengevangenis sterk verschilt met die van een mannenbajes wordt al snel duidelijk in deze nieuwe reeks. Menno: 'Mannen zitten en vrouwen piekeren. Vrouwen komen anders de detentie binnen, ze beleven hun gevangenschap anders en ze gaan ook anders weer 'naar buiten'. 70 procent van de gedetineerde vrouwen is moeder: zij dragen ook de verantwoordelijkheid voor hun gezin. Bovendien is er vaak sprake van verstoorde familierelaties en slechte gezinssituaties en worden de vrouwen in gevangenschap door de buitenwereld aan hun lot overgelaten.'

In de eerste aflevering start Menno op de afdeling waar het voor de gevangenen ook allemaal begint: de afdeling Inkomsten, ofwel 'Het Bad'. Zo geheten omdat gedetineerden vroeger eerst in bad moesten voordat ze de cel in gingen. Daar ontmoet hij onder meer een jonge moeder die is opgepakt omdat ze haar boetes niet betaald heeft. Bij het registreren van haar spullen rolt de speed uit haar handtas, terwijl ze zelf beweert niet verslaafd te zijn. Haar verschijning vertelt echter een ander verhaal.

In de maanden dat Menno zich in de gevangenis begeeft, ontmoet hij ook Claudia. Zij is naar eigen zeggen juist het slachtoffer, terwijl mannelijke gedetineerden zichzelf juist vaak als dader zien. Claudia’s vader heeft haar en haar moeder veel geslagen, en daar heeft zij een stoornis door opgelopen met alle gevolgen van dien. Toen haar moeder op haar 45e overleed aan kanker, raakte ze aan lager wal en ondernam ze zelfs een zelfmoordpoging. In het ziekenhuis is haar vader haar nooit op komen zoeken. Nu zit hij in Brazilië, maar Claudia is nog steeds bang van hem, want in Nederland heeft hij ook 'zijn mensen'.

Ook de vader van Wilma heeft veel leed veroorzaakt. Hij was zwaar christelijk én zwaar aan de alcohol. Bovendien sloeg hij zijn vrouw en kinderen. Wilma heeft nooit om hulp durven vragen omdat ze bang was dat zij en haar broertjes en zusjes bij haar moeder weggehaald zouden worden. Nu, zoveel jaren, later is het voor Wilma zelf te laat. Haar eigen twee kinderen zijn bij haar weg en ondergebracht in een pleeggezin. Haar drugsverslaving, die al op heel jonge leeftijd begon en die maar twee onderbrekingen kende, namelijk de twee keer dat ze clean is bevallen, heeft haar leven en dat van haar kinderen grotendeels verwoest.

Niet alleen bij Wilma, maar ook de oudste drie kinderen van gevangene Patricia zijn bij haar weggehaald. Maar de jongste, baby Fay van een half jaar, woont bij haar in de cel. Patricia kwam namelijk zwanger P.I. Ter Peel binnen en beviel van haar dochter tijdens haar straftijd. Hoe is het om haar paar maanden oude dochter te zien opgroeien tussen vier muren?
Flamboyante Grace zit ook niet voor het eerst vast. Geweldpleging, diefstal; het is haar allemaal niet vreemd. Uit haar gesprek met Menno blijkt dat het mogelijk ook niet de laatste keer zal zijn, want zij vertelt zonder blikken of blozen dat als zij vrijkomt ze afrekent met de jongens die haar dochter hebben verkracht.

'Buch In De Bajes: Vrouwengevangenis', vanaf donderdag 17 april om 21.30 uur bij RTL 4.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Jan Slagter ontvangt onder anderen Buddy Vedder en Aruna, de winnares van Heel Holland Bakt. Buddy Vedder vertelt over de vele ontmoetingen met koningin Máxima en andere leden van het koninklijk huis. Hij speelt de hoofdrol in de musical Saturday Night Fever en samen met de cast treedt hij op. Aruna is groot liefhebber van het koningshuis en maakt koninklijke lekkernijen. Etiquette- en protocolexpert Jan Jaap van Weering legt uit hoe je een tompouce eet en waarom je tegen de koning niet 'eet smakelijk' zegt. Marco Schuitmaker treedt op. April Darby speelt de hoofdrol in de musical Sister Act. Ze vertelt over de rol en treedt op met de cast.

'MAX Koningsdag vanaf Paleis Soestdijk', om 13.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers