Sporza pakt groots uit tijdens Olympische Winterspelen

donderdag 23 januari 2014

Van 6 tot 23 februari vinden in het Russische Sotsji de 22ste Olympische Winterspelen plaats. Ze krijgen bij Sporza meer aandacht dan ooit, zowel op tv als op de radio en online.

Op Canvas is er dagelijks 'Sotsji 2014', een programma van vier uur (of langer) met live verslaggeving, reportages, reacties en omkadering. Maar ook buiten die dagelijkse vaste afspraak volgt Sporza op Canvas het skiën én de prestaties van de Belgen op de voet.


Ook op Radio 1 brengt Sporza dagelijks verslag uit en op Sporza.be vind je werkelijk alles over de Spelen. OP12 zorgt elke dag voor een ruime terugblik op een of meerdere hoogtepunten van de dag. En uiteraard brengen ook de Journaals en andere (actua)programma’s nieuws over de Spelen.

Ongeveer 2500 atleten uit 86 landen nemen deel aan 98 disciplines in 15 verschillende sporten. De openingsceremonie vindt plaats in het Fisht Olympic Stadium in Sotsji op vrijdagavond 7 februari vanaf 17.00 uur Belgische tijd. Sporza volgt alle Belgen op de voet, met op kop Bart Swings en Seppe Smits. Die laatste begint zelfs al voor de officiële openingsceremonie aan zijn competitie (op donderdag 6 februari).

Swings en Smits zouden ons land voor het eerst sinds 1998 nog eens een medaille op de Winterspelen kunnen bezorgen. Seppe Smits in het flitsende snowboarden en Bart Swings die de strijd met de Nederlanders aangaat in 'hun' lange afstandsschaatsen. De volledige Belgische delegatie wordt later deze week bekendgemaakt door het BOIC.

De Olympische Winterspelen op Canvas
Canvas heeft dagelijks een uitgebreid olympisch programma: tussen 16.00 (of vroeger) en 20.00 u. brengt 'Sotsji 2014' rechtstreekse verslagen, samenvattingen, reportages en reacties van onze atleten in Sotsji. Alles komt aan bod: skiën, snelschaatsen, bobslee, biatlon, langlauf, ijshockey, shorttrack, het altijd sierlijke kunstschaatsen en zelfs de ontknoping van de curlingcompetitie krijgen een plaats bij Sporza op Canvas tijdens de Spelen. De vaste presentatoren van 'Sotsi 2014' zijn Stefaan Lammens en Eddy Demarez.

Naast die vaste afspraak zijn er ook nog extra uitzendingen: het Alpijns skiën, het 'atletiek van de winterspelen', is altijd live te volgen op Canvas. Ook de Belgen zien we altijd live aan de slag, wanneer ze ook in actie komen.

De commentatoren zijn Renaat Schotte (snelschaatsen), Christophe Vandegoor (skiën), Gert Gommé, Marc Willems, Geert Heremans, Inge Van Meensel en Kris Meertens. Zij krijgen geregeld ook assistentie van specialisten.

Maarten Vangramberen en Bert Sterckx zorgen in Sotsji voor reportages en interviews.

De Olympische Winterspelen OP12
OP12 brengt vanaf zaterdag 8 februari dagelijks ruim verslag (60 tot 80 minuten) van een of meerdere hoogtepunten van de afgelopen dag in Sotsji, met extra focus op de Belgische olympiërs. In de aanloop naar de Spelen volgt OP12 elke zaterdag en zondag om 20.00 uur het parcours dat de Belgische bobsleevrouwen de afgelopen jaren hebben afgelegd in 'Bobslee: Operatie Lake Placid' en 'Bobslee: Operatie Vancouver'.

De Olympische Winterspelen op Radio 1
Ook via Radio 1 houdt Sporza de luisteraars op de hoogte van de gebeurtenissen in Sotsji, in de Sporza-programma’s, de nieuwsbulletins of met rechtstreekse flitsen tijdens de reguliere programmering. Uiteraard ligt de nadruk ook hier op de prestaties van onze landgenoten. Maarten Vangramberen en Bert Sterckx zorgen ook voor Sporza op Radio 1 voor reportages, reacties en interviews vanuit Sotsji.

'Bart Swings. De queeste naar olympische perfectie'
In de aanloop naar de Spelen presenteert Canvas op dinsdag 4 februari om 20.40 uur een unieke documentaire over topschaatser Bart Swings.

In 'Bart Swings. De queeste naar olympische perfectie' volgen journalisten Karl Vannieuwkerke, Bart Aerts en Sammy Neyrinck de jonge schaatser een jaar lang op de voet, tijdens elke voorbereidende stap richting Sotsji. Ze kregen de exclusieve toestemming om overal met de camera bij te zijn: van de tactische bespreking met coach Bart Veldkamp in de kleedkamer net voor de start van een topwedstrijd, tot in de aula van de KU Leuven, waar hij zijn examens van burgerlijk ingenieur aflegt. De documentaire brengt een indringend portret van een gedreven topatleet van amper 22 jaar en de manier waarop die omgaat met de successen en de tegenslagen richting Sotsji.

De documentairemakers volgen Bart zowel in het zomerseizoen, wanneer hij hoge toppen scheert als inline-skater, als in het winterseizoen, waarin hij zich meet met de internationale schaatstop. Zo reizen we in het spoor van Bart mee naar Zuid-Amerika, waar hij het hoogtepunt van zijn zomerseizoen beleeft: de Wereldspelen in Cali, Colombia. We zijn erbij wanneer hij vier wereldtitels binnenrijft in Oostende en krijgen te zien hoe hij zich een weg probeert te banen naar de top van de schaatswereld. De reporters volgen Bart daarbij naar internationale schaatswedstrijden in Canada, de Verenigde Staten, Duitsland, Noorwegen, enz.

Olympische kampioenen zoals Sven Kramer laten hun licht schijnen over het indrukwekkende potentieel en de veelbelovende toekomst van onze landgenoot. De familie en coaches van Bart getuigen over de toewijding van de jonge topatleet, die zware universitaire studies combineert met internationale topsport.

sporza

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Verraders' (RTL 4)

Met de finale in zicht, groeit het onderlinge wantrouwen. Zelfs de Verraders bekijken elkaar met argusogen. Een van de Getrouwen probeert de groep voorzichtig mee te krijgen, maar belandt zelf in een zee van verdenkingen. In een kasteel waar paranoia hoogtij viert, is strategie de sleutel.

'De Verraders', om 20.00 uur op RTL 4.

Dossiers