Vanaf woensdag op Eén: 'Nieuw Texas'

dinsdag 17 maart 2015

Vanaf woensdag 18 maart zendt Eén de nieuwe humoristische fictiereeks 'Nieuw Texas' uit, die het verhaal brengt van vier volkse broers.

Wanneer hun vader zijn laatste adem uitblaast, erven ze onverwacht een riante villa. Maar pa Vrancken stelt één voorwaarde in zijn testament: zijn zonen moeten hun geruzie achter zich laten en er eerst een jaar in harmonie samenleven.


'Nieuw Texas' kan rekenen op een erg mooie cast. David Cantens, Tom Audenaert, Bert Haelvoet en Joren Seldeslachts schitteren als de broers Vrancken. Jits Van Belle, Anke Frédérick en Frances Lefebure kruipen in de huid van hun temperamentvolle vrouwen. Jan Decleir speelt de oude vader Vrancken en Tom Waes geeft kleur aan de jonge vader.

Het verhaal

Wat voorafging
Peter, Jan, Fons en Stan staan sinds hun kleuterjaren bekend als de Daltons. Niet omdat het zware criminelen zijn, maar door hun kwajongensstreken, hun ijzersterke broederband en... hun eeuwige gekibbel. Vader Ludo Vrancken (Jan Decleir-Tom Waes), mijnwerker op veel te vroege rust, krijgt er grijze haren van en is vaak de wanhoop nabij.

Zeker wanneer hij in 1991 weduwnaar wordt en hij de opvoeding zonder de hulp van zijn warmbloedige Italiaanse vrouw moet beredderen. Het lukt, maar met véél moeite... Hij wil zijn verdriet achterlaten en een nieuwe start maken. Ludo verhuist met de jongens naar een andere stad en gaat er als arbeider werken. De arbeiderswijk zal nooit meer dezelfde zijn...

De vier broers vinden hun weg in het leven: de ambitieuze Jan (Tom Audenaert) verovert een postje als ambtenaar bij de groendienst en trouwt met de wat naïeve moederkloek Irena (Jits Van Belle), een kleuterjuf.

Sjoemelaar Fons (Bert Haelvoet) bewandelt minder officiële paden en gelooft er stellig in dat hij als 'zakenman' ooit een grote slag zal slaan. Hij deelt die hoop en droom met zijn Turkse vlam Nur (Anke Frédérick), een felle schoonheidsspecialiste. Nu ja, schoonheid... weinigen zullen haar modebeeld subtiel noemen.

Eeuwig verliefde Peter (David Cantens) is nog steeds op zoek, maar niet naar een job: hij is mecanicien en verdient bij als dj, al is het in zijn hoofd net andersom. De ware heeft hij nog niet gevonden, hoewel er al vele potentiële vrouwen zijn pad kruisten.

Geboren twijfelaar Stan (Joren Seldeslachts) heeft meer geluk. Hij kwam de ware tegen, alleen is hij bang om haar voor te stellen aan de familie. Zijn wat serieuze Kato (Frances Lefebure) komt uit een klassiek Vlaams middenklassegezin. Stan vreest dat ze bij het zien van zijn familie onmiddellijk zal wegvluchten En omgekeerd: dat zijn broers en schoonzussen de normale Kato een raar geval vinden...

En nu...
Stan waagt toch de sprong: op het jaarlijkse kerstfeest stelt hij Kato voor aan de familie. Hoewel hij zijn broers op voorhand heeft gevraagd zich in te houden, zit het spel al snel op de wagen. De broers beginnen te kibbelen en hun Italiaanse passie laait hoog op. Vader Vrancken ziet het met lede ogen aan. Hij probeert zoals steeds de boel te bedaren, maar tevergeefs. Stan schaamt zich diep over zijn broers tegenover Kato.

Pa Vrancken had nochtans vurig gehoopt dat de avond voor één keer vredevol zou verlopen, maar dat valt tegen. De stress wordt hem te veel, hij krijgt een hartaanval en valt ter plekke dood neer.

Nauwelijks van de shock bekomen, horen de broers van de notaris dat hun vader een slimme investering deed met zijn ontslagpremie na de mijnsluiting. Hij kocht een gigantische directeurswoning. Opgeknapt zou die wel zeker een miljoen kunnen opleveren. De jongens zouden op slag geen zorgen meer hebben.

De broers dopen de woning Nieuw Texas, naar de mijnwerkerswijk waar ze alle vier geboren zijn, maar waar hun vader na de dood van hun moeder uit verdriet wegvluchtte met zijn gezin. Ze hebben nooit lang gewoond in Nieuw Texas, maar net daardoor heeft de wijk voor hen bijna een mythische status gekregen.

Maar voor de directeurswoning echt van hen wordt, moeten ze elkaar dus een jaar lang overleven. Een jaar lang samen onder één dak. De laatste poging van hun vader om, vanuit het graf, de uiteenvallende familie bij elkaar te houden...

Zelfstandige verhalen per aflevering
'Nieuw Texas' is een humoristische reeks over een luidruchtige, chaotische maar bovenal warme familie, bedoeld om met het hele gezin van te genieten en mee te leven.

Elke aflevering bestaat uit een of meerdere zelfstandige verhalen. Dertien afleveringen lang zien we elke week hoe een onverwacht voorval of een plannetje van een van de broers het samenleven onder druk zet. Valt het bizarre samengestelde gezin uit elkaar? Of klinkt de lokroep van de erfenis luid genoeg om telkens opnieuw het conflict te overwinnen?

Want als dat lukt, komt voor de Vranckens een lang gekoesterde droom uit: de kans om écht aan te sluiten bij de middenklasse.

De makers
'Nieuw Texas' is een programma van Zodiak Belgium voor Eén. Het concept is van Pieter Van Huyck. Onder leiding van Bram Renders en Pieter Van Huyck schreven Erhan Demirci, Koen Sonck en Dimitri Sakelaropolus de scenario’s. Jeroen Dumoulein en Dries Vos verzorgden de regie en Hiskia Van Aert trad op als producer.

De reeks kwam tot stand met steun van de Tax Shelter-maatregel van de Belgische federale overheid.

Aflevering 1: De erfenis
Na het overlijden van hun vader erven de vier gebroeders Vrancken een grote villa die veel geld waard is. Volgens de notaris had hun vader er wel een belangrijke voorwaarde aan verbonden: ze moeten er eerst gedurende een jaar in harmonie samenleven. Het lijkt wel familiale zelfmoord, maar de lokroep van een beter leven is zo sterk dat ze het erop wagen.

'Nieuw Texas', vanaf woensdag 18 maart wekelijks om 20.40 uur op Eén.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Jan Slagter ontvangt onder anderen Buddy Vedder en Aruna, de winnares van Heel Holland Bakt. Buddy Vedder vertelt over de vele ontmoetingen met koningin Máxima en andere leden van het koninklijk huis. Hij speelt de hoofdrol in de musical Saturday Night Fever en samen met de cast treedt hij op. Aruna is groot liefhebber van het koningshuis en maakt koninklijke lekkernijen. Etiquette- en protocolexpert Jan Jaap van Weering legt uit hoe je een tompouce eet en waarom je tegen de koning niet 'eet smakelijk' zegt. Marco Schuitmaker treedt op. April Darby speelt de hoofdrol in de musical Sister Act. Ze vertelt over de rol en treedt op met de cast.

'MAX Koningsdag vanaf Paleis Soestdijk', om 13.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers