Voorjaar Eén: elf nieuwe titels

donderdag 12 december 2013

Ook de voorjaarsprogrammering van Eén werd donderdag aan de pers voorgesteld. Voor het grootste Vlaamse televisienet liggen elf nieuwe programma's klaar.

Ook de vaste waarden van Eén blijven op post, maar daarnaast brengt de zender dit voorjaar elf nieuwe titels. Een overzicht.


In 'Manneken Pis' houdt Arnout Hauben halt bij de belangrijkste hotspots in Brussel. In zijn motorhome vraagt hij een onophoudelijke stroom buitenlanders wie ze zijn, waar ze vandaan komen en wat ze willen tonen uit hun thuisland. Alleen de meest overtuigende uitnodigingen krijgen 'Manneken Pis'-reporters Dieter Coppens, Linde Merckpoel, Elke Neuville of Maaike Neuville over de vloer. Het resultaat is een kleurrijke en gevarieerde mix van uiteenlopende verhalen uit de hele wereld.

In de docureeks 'Iedereen Duivel' ziet de kijker vanop de eerste rij hoe de 'gouden generatie' Rode Duivels zich samen met haar fans kwalificeerde voor het WK in Brazilië. Acht weken lang brengt de reeks verhalen vanuit de kleedkamer en de woonkamer, vanop het veld en de tribune.

'Via Annemie' is een nieuwe reportagereeks van Annemie Struyf, met ontroerende en aangrijpende verhalen, balancerend op de grens van leven, liefde en hoop. Via Annemie stappen we door deuren die steevast voor buitenstaanders gesloten bleven.

In de vijfdelige reeks 'The big5' van Europa gaat Chris Dusauchoit samen met biologen Frederik Thoelen en Iwan Lewylle op zoek naar de vijf indrukwekkendste dieren van ons continent.

En op maandag brengt Eén dit voorjaar het gloednieuwe programma 'Ooit Komt het Goed', maar de inhoud van het programma blijft voorlopig nog een goed bewaard geheim.

Fictie van de bovenste plank
Met de tiendelige fictiereeks 'In Vlaamse Velden' herdenkt Eén, honderd jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog, de 'Groote Oorlog'. Het is een episch familieverhaal over hoe een gezin tijdens een oorlog probeert te overleven, met Lize Feryn, Matthieu Sys, Wietse Tanghe, Wim Opbrouck en Barbara Sarafian in de hoofdrollen.

Voor de nieuwe fictiereeks 'Marsman', geschreven door Mathias Sercu, kruipt Jurgen Delnaet dan weer in de huid van Nico Marsman, een veertiger die zijn moeder verloor en sindsdien de zorg voor zijn autistische broer op zich heeft genomen. Beetje bij beetje probeert hij zijn leven weer op de sporen te krijgen.

Eén legt de kijker nog meer in de watten met 'The White Queen', na 'Parade's End' de tweede historische coproductie van – onder andere – Eén en de BBC. Naast Rebecca Ferguson, Janet McTeer, Amanda Hale en Max Irons spelen ook Vlaamse acteurs als Veerle Baetens, Joren Seldeslachts, Ben Van den Heuvel en Lize Feryn mee. Ook de crew had heel wat Vlamingen in de rangen. Bovendien werd 'The White Queen' volledig in Vlaanderen opgenomen, met Brugge als belangrijkste locatie.

Entertainment: spanning en ontspanning
In de aanloop naar het WK voetbal pakt Eén uit met 'De 12de Man', een algemene kennisquiz gepresenteerd door Karl Vannieuwkerke. Hij krijgt elke dag twee bijzondere elftallen over de vloer. In totaal zullen er 36 elftallen deelnemen, maar aan het einde van de rit kan maar één team de hoofdprijs in de wacht slepen: een felbegeerde reis naar Brazilië voor het hele elftal, inclusief een ticket voor een WK-wedstrijd.

'Achter de Feiten' is een nieuw satirisch sketchprogramma geïnspireerd op de actualiteit. De redactie van het programma kijkt heel de week aandachtig naar 'Het Journaal' en gaat vervolgens op zoek naar de mensen en de verhalen achter opvallende nieuwsfeiten. Tien weken lang brengt 'Achter de Feiten' de verhalen die de kijkers niet zagen, maar die echt gebeurd hadden kunnen zijn.

Last but not least is er 'Wauters vs Waes'. Een dikke negen maanden na hun eerste confrontatie in een sauna barst de strijd tussen Tom Waes en Koen Wauters dit voorjaar echt los. De boegbeelden van Eén en VTM nemen het tegen elkaar op in tien uitdagingen, gebaseerd op ideeën van de kijker. Wie de meeste uitdagingen wint, mag zich de winnaar van 'Wauters vs Waes' noemen.

Verlengd wegens succes
'Loslopend Wild', 'Voor Hetzelfde Geld' en 'De Neus van Pinokkio' maakten afgelopen jaar met succes hun debuut op Eén. In het voorjaar krijgen zij een tweede reeks op Eén. Chris Dusauchoit en Frieda Van Wijck maken bovendien hun borst nat voor een nieuwe reeks van respectievelijk 'Dieren in Nesten' en 'De Klas van Frieda'.

Belangrijke data
Verder hebben we dit voorjaar al enkele data met rood omcirkeld in onze agenda. Op 1 januari brengt Geert Hoste zijn nieuwe conference 'Geert Hoste King' en op 8 februari verzamelt het kruim van de Vlaamse muziekwereld voor de zevende editie van de MIA's.

In 'Eurosong 2014' gaan Eva Daeleman en Peter Van de Veire samen met Piet Goddaer, Jef Martens, Bart Peeters en Ruslana op zoek naar een geschikte song en kandidaat voor het Eurovisiesongfestival, dat op zijn beurt plaatsvindt op 6, 8 en 10 mei. En in de aanloop naar 25 mei is het alle hens aan dek om de kijker zo goed mogelijk te informeren over de verkiezingen.

DOSSIER: Het tv-voorjaar van 2014

volledig dossier
voorjaareen

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers