Kijkcijfers: 'Sterke seizoensstart voor RTL-zenders'

zaterdag 1 september 2012

RTL Nederland kwam met de vier zenders in augustus uit op een gezamenlijk zenderaandeel van 27,6 procent in de doelgroep 20 – 49 jaar.

De Publieke Omroepen profiteerden  fors van de uitzendingen rond de Olympische Spelen die deze editie primetime vanuit Londen kwamen: 34,7 procent, een stijging van 23 procent ten opzichte van juli 2012.


De SBS Groep scoorde een zenderaandeel van 18,5 procent. Eind augustus beleefde het nieuwe tv-seizoen van RTL Nederland een sterke start met zowel vertrouwde programma’s als een groot aantal nieuwe titels.

RTL 4 is het nieuwe seizoen goed van start gegaan met grote bestaande titels en veel nieuwe programma’s. De beste score werd behaald met 'The voice of Holland', dat vrijdag 31 augustus 2,9 kijkers trok en een zenderaandeel van 51,1 procent in de doelgroep Boodschappers 20 – 49 jaar bereikte. De nieuwe programma’s 'Golden Girls', 'Mijn Huis Vol Dieren' en 'Beat The Best' gingen van start met respectievelijk 1,2 miljoen, 1,1 miljoen en 944.000 kijkers. En bijna 1,7 miljoen kijkers stemden af op het premiersdebat van 'RTL Nieuws' in Carré. Mede hierdoor bereikte RTL 4 in de maand van de goed bekeken Olympische Spelen alsnog een zenderaandeel van 15,2 procent in Boodschappers 20 – 49 jaar. Komende maand gaan bij de familiezender onder meer 'Unit Luchtvaartpolitie', 'Gypsy Girls', 'Game of Thrones', 'Het Spijt Me', 'Dit Was Het Nieuws' en 'Goede Tijden, Slechte Tijden' van start.

RTL 5 kwam in augustus tegenover de Olympische Spelen uit op 6,2 procent in de core doelgroep 20-34 jaar. De nieuwe programmering ging goed van start met aan kop de langverwachte nieuwe reeks van 'Expeditie Robinson' met 830.000 kijkers en een marktaandeel van 23,4 procent. Ook de eerste aflevering van 'Barbies Baby' werd zeer gewaardeerd met 564.000 kijkers in 6+ en een marktaandeel van 13,8 procent in de jonge doelgroep. Aansluitend wist het nieuwe 'Zon, Zuipen, Ziekenhuis' 559.000 kijkers te behalen en 9,6 procent aandeel in 20-34 jaar. De vernieuwde maandag startte met 'Mijn Vieze Vette Vervelende Verloofde' en 'Modepolitie 2.0' met gemiddeld 5,3 procent over de avond. Ook die avond ging de nieuwe vooravond van start met 'Topchef tegen Sterrenchef' en 'Oh Oh Europa', waarin zeven markante koppels per bus door Europa reizen. De realityshow behaalde op donderdag 30 augustus het hoogste marktaandeel tot nu toe met 11,6 procent. De avonturenserie 'Terra Nova' doet het ook goed met op donderdag 2 augustus 10,1 procent zenderaandeel. Zondag 2 september gaat 'So You Think You Can Dance' van start en nu de kandidaten donderdag 30 augustus jl. zijn voorgesteld, gaat op donderdag 6 september de echte expeditie beginnen in 'Expeditie Robinson'.

Ondanks alle sport die bij andere zenders te zien was in augustus, komt mannenzender RTL 7 keurig uit op een zenderaandeel van 6,5 procent in de doelgroep Mannen 20 – 49 jaar. Na een uitstapje tijdens het EK naar RTL 4, wisten de heren van 'Voetbal International' op de thuiszender weer flink kijkers te trekken. Op 27 augustus keken er 762.000, goed voor een zenderaandeel van 23,3 procent in de doelgroep van de mannenzender. Vervolgens kwam 'Voetbalfans' erna op 9,1 procent uit. De documentaire over voetbaltrainer Fritz Korbach, 'Tot De Houten Jas', scoorde ook bovengemiddeld met 16,4 procent. De films deden het eveneens weer goed bij RTL 7, waarbij titels als 'District 9', 'Jackal', 'Die Hard 1 en 2' en 'Resident Evil Extinction' in het oog sprongen.

Maandag start bij RTL 7 een nieuwe vooravond met 'Stop! Politie' en 'RTL Sport Inside'.

RTL 8 haalde in augustus een zenderaandeel van 3.5% in de doelgroep Vrouwen 20-49 jaar. Op maandag 27 augustus ging de nieuwe, aangescherpte programmering van start. De vernieuwde vooravond laat al mooie scores zien met onder andere 5,6 procent aandeel voor 'The Nanny' op 28 augustus en gemiddeld 4,8 procent voor 'Ellen Degeneres'. De eerste aflevering van de nieuwe dramaserie 'Parenthood' behaalde op donderdag 30 augustus 3,6 procent marktaandeel in Vrouwen 20-49 jaar.

RTL Telekids haalde in augustus een gemiddeld zenderaandeel van 8,2 procent in de doelgroep 3-8 jaar over alle tijdvakken heen. Dit is hoger dan vorige maand toen het een gemiddeld zenderaandeel haalde van 7,5 procent. Vooral het ochtend-tijdvak op maandag t/m vrijdag en in het weekend doet het goed met gemiddeld 9,9 procent marktaandeel.

RTL Crime haalt een bereik van 1 miljoen in de doelgroep 6+ en staat hiermee op 13e plaats van alle digitale zenders. In de doelgroep 20-49 jaar haalde de zender een bereik van 629.900 en eindigde op een mooie 8e plek.

RTL Lounge heeft een bereik van ruim 941.600 in de doelgroep 6+ en een 15e plek op de ranglijst. In de doelgroep Vrouwen 13+ haalde RTL Lounge een bereik van 451.100 en een 13e plaats op de ranglijst.

Bron: SKO, kijkcijfers op de dag van uitzending (KDU), tijdvak 18.00 – 24.00 uur.

Persbericht RTL Nederland
http://www.rtl4.nl
Meer artikels over RTL 4

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Jan Slagter ontvangt onder anderen Buddy Vedder en Aruna, de winnares van Heel Holland Bakt. Buddy Vedder vertelt over de vele ontmoetingen met koningin Máxima en andere leden van het koninklijk huis. Hij speelt de hoofdrol in de musical Saturday Night Fever en samen met de cast treedt hij op. Aruna is groot liefhebber van het koningshuis en maakt koninklijke lekkernijen. Etiquette- en protocolexpert Jan Jaap van Weering legt uit hoe je een tompouce eet en waarom je tegen de koning niet 'eet smakelijk' zegt. Marco Schuitmaker treedt op. April Darby speelt de hoofdrol in de musical Sister Act. Ze vertelt over de rol en treedt op met de cast.

'MAX Koningsdag vanaf Paleis Soestdijk', om 13.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers